У червневі дні згадують не тільки про початок страшної війни, а й про масові страти на землях Західної України, які чинила радянська влада. В урочищі Дем'янів Лаз поблизу Івано-Франківська зібралися представники обласної та міської влади, громадськість краю та духовенство, щоб пом'янути жертв комуністичного режиму (на знімках). Саме це урочище є одним із місць масових розстрілів та поховань в'язнів тюрем на Прикарпатті на початку радянсько-німецької війни.

Фото Миколи МАЦЮКА.

 

На зорі національного відродження, 1989-го, при Івано-Франківському культурно-науковому товаристві "Рух" утворився осередок "Меморіалу", активісти якого влітку того само року розкопали в Дем'яновому Лазі три спільні могили. Тоді було піднято останки 524 осіб, серед яких -- 76 дітей. Того само року було здійснено їх перепоховання. За часи незалежності на території краю було знайдено не одне таємне поховання, в яких виявлено понад 4 тисячі замордованих прикарпатців. Утім, як стверджує представник обласного відділення "Меморіалу" Степан КАСПРУК, в області ще налічується до 300 місць, де, за свідченнями ще живих очевидців, можуть бути захоронені жертви радянського режиму.

 

ДОВІДКОВО

 

За даними радянських офіційних документів, під час так званого розвантаження тюрем знищили приблизно 9000 ув'язнених в Луцьку, Львові та Станиславі. Втім, за оцінками сучасних дослідників, йдеться про понад 20 000 жертв.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України