Сергій АЛЄКСЄЄВ, член Конституційної комісії, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя (фракція Блоку Петра Порошенка):

 


— Після ухвалення Конституції 1996 року багато чого змінилося. У 1996 році в нас була президентсько-парламентська республіка, і на той час то була справді найдосконаліша Конституція. Нині ми перейшли до парламентсько-президентської республіки, і змінилися сучасні вимоги. Найперше — триває реформа децентралізації, це європейська реформа, яка приводить громади до управління, коли вони вирішують основні питання, а центральні органи влади опікуються питаннями оборони, міжнародної політики та іншими стратегічними питаннями. Нині змінили Конституцію в частині правосуддя, привели судову систему до сучасних європейських стандартів, прибравши політичну залежність судової гілки влади. Тепер парламент, згідно з тими змінами до Конституції, які наберуть чинності через три місяці, не вирішуватиме кадрові питання щодо суддів, не буде випробувального терміну для призначення суддів, прибрали взагалі розділ «Прокуратура», він перейшов у розділ «Правосуддя», і забезпечили змагальність сторін. Нині ще готуються зміни до Конституції щодо прав людини відповідно до європейських стандартів.


Більшість бюджетів залишатиметься на місцях, і громади відчуватимуть себе ближче до влади, вони обиратимуть місцеву владу. Бо коли люди обирають владу в Києві — між ними дуже велика дистанція. А коли бабуся весь час спілкується із сільським головою і в нього буде багато повноважень, він зможе вирішувати багато питань. Людина зможе звертатися до Конституційного Суду напряму зі скаргою. Буде суд першої інстанції, апеляційний і Верховний Суд. Мало того, в разі неоднакового застосування практики можна буде одразу після суду першої інстанції звертатися до Верховного Суду, спрощується судова система і значно спрощується процедура оскарження.


Ми сьогодні приводимо Конституцію до сучасних європейських стандартів, ще рік-два вона змінюватиметься, а потім, якщо ці зміни буде успішно імплементовано, тривалий час уже можна Конституцію не чіпати.