Святкування двох весіль на Прикарпатті завершилось госпіталізацією 55 осіб. Серед них семеро дітей та молодята. Перший випадок трапився після гостин у ресторані "Ювілейний" міста Тисмениці. За повідомленням Держсанепідемслужби області, з 80 гостей наступного дня після весілля до обласної клінічної інфекційної лікарні потрапило 25 осіб, зокрема й молодята, ще одна особа перебуває у Галицькій райлікарні. Стан 25 пацієнтів середньої важкості, один хворий у тяжкому стані. Попередній діагноз лікарів: гострий ентероколіт, гастроентерит, ентерит. Потерпілим у стаціонарних умовах проводять повний комплекс клініко-лабораторних обстежень, надають необхідний об'єм медичної допомоги відповідно до клінічних протоколів.

 

Фахівцями санепідслужби проведено бактеріологічні обстеження на патогенну флору об'єктів, взято змиви, харчові продукти на дослідження, проби питної води. За попередніми даними, до масового отруєння людей призвели неякісні ковбасні вироби, які організатори весілля придбали у приватного підприємця.

 

Інші 29 осіб потрапили на лікарняні ліжка після святкування весілля у закладі громадського харчування "Діброва", що в селищі Богородчани. Майже усіх шпиталізовано до інфекційного відділення Надвірнянської центральної районної лікарні. Стан хворих розцінюється як задовільний, середнього та важкого ступеня важкості. Як і в попередньому випадку, в закладі проведено належні протиепідемічні заходи, відібрано проби їжі та води, здійснено заключну дезінфекцію.

 

Водночас епідрозслідування випадку групового захворювання продовжується. Працівники Держсанепідемслужби області проводять подвірні обходи, у пацієнтів уточнюють епідеміологічний анамнез та встановлюють коло контактних осіб. В свою чергу, коментуючи масові отруєння на Прикарпатті, голова ОДА Олег ГОНЧАРУК вимагає посилити санітарний контроль у закладах громадського харчування. А те, що випадки сталися у різних населених пунктах, свідчить про загальний низький рівень контролю за дотриманням правил харчування. За його словами, власники закладів харчування і контролюючі органи повинні більш ретельно стежити за належною якістю харчових продуктів і понести відповідальність за наявні порушення.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України