КУПАЛЬНИЙ СЕЗОН

 

З початком спеки дедалі більше відпочивальників прагнуть до води. Утім, зі стартом купального сезону почастішали й повідомлення про нещасні випадки. Так протягом червня, за даними сумної статистики, в Україні на водоймах загинуло майже двісті осібу тому числі -- 23 дитини. Серед основних причин рятувальники називають купання дітей без дорослих і наголошують, що останні повинні бути присутні у воді з малечею, а не спостерігати за своїм чадом із берега. Ну а найпоширеніша причина загибелі на воді дорослих -- оковита. Люди у стані алкогольного сп'яніння забувають про безпеку, зазначають рятувальники.

 

Тож рятувальники попереджають про обачність і застерігають не нехтувати правилами поводження на воді.

 

Зокрема:

 

Не купайтеся в незнайомих не обладнаних для цього місцях.

 

Не влаштовуйте небезпечні ігри на воді.

 

Не переоцінюйте свої сили, не запливайте далеко від берега.

 

Не стрибайте у воду з високих місць.

 

Не варто купатися у безлюдних місцях.

 

Слід також пам'ятати, що тривале купання спричиняє переохолодження організму і судоми.

 

Не входьте у воду відразу після сонячних ванн або розігрітим після рухливих ігор: від різкої зміни температури можна знепритомніти.

 

І як уже зазначалося -- не купайтеся в нетверезому стані.

 

Якщо ж людина потрапила в сильну течію, випливати слід під кутом до її напрямку.

 

Ну і, звісно ж, не можна залишати дітей без нагляду.

 

***

 

У Кирилівці, що на Запоріжжі, потонув 60-річний відпочивальник. "Швидка" лише зафіксувала смерть. Тим часом у Бердянську рятувальникам вдалося відразу кілька разів запобігти біді. 45-річного чоловіка на надувному матраці почало відносити у відкрите море, і на відстані вже 700 метрів від берега його наздогнав рятувальний катер. Буквально поряд дев'ятирічну дівчинку віднесло на такому ж "плавзасобі" на 400 метрів від берега. Щодо двох хлопчиків 12--13 років, то їх узяли на буксир у відкритому морі на гумовому човні. Чому вони так далеко запливли і де дорослі, які мали б контролювати своїх дітей, з'ясувати так і не вдалося. А на одному зі стихійних пляжів того ж Бердянська мама тільки помітила, що її п'ятирічний син зник під водою. На щастя, поряд відпочивав небайдужий незнайомець, який пірнув, дістав дитину з-під води, і разом із матір'ю привів хлопчика, що вже добряче наковтався води, до тями. Як з'ясувалося пізніше, у цьому місці не лише рятувального посту немає, а й зв'язок діє з перебоями, тому коли б не згаданий чоловік, біди було б не оминути. До речі, останній так і залишився невідомим -- тепер чоловіка розшукують, збираючись висунути його кандидатуру на Всеукраїнський конкурс "Герой -- рятувальник року", а також для оголошення подяки від служби порятунку, інформує наш запорізький кореспондент Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

***

 

У Херсоні дівчина вирішила всупереч забороні стрибнути у річку з пішохідного моста, ще й сестру, яка зовсім не вміла плавати, за собою потягнула. Та "за компанію" злетіла у воду і одразу ж почала тонути. В останню хвилину її підняли на борт гумового човна співробітники Аварійно-рятувального загону спецпризначення ДСНС. Переплисти Дніпро задля чогось вирішила і мати шестирічної дівчинки. Вона ще й прихопила доньку з собою у "подорож", вдягнувши їй лише надувні нарукавники. Довелося також втручатись рятувальникам. Тільки протягом червня в області вже потонуло дев'ятеро дітей і дорослих, серед яких були й відпочивальники з різних регіонів України. Це вдвічі більше, ніж за цей же період торік, розповідає наш кореспондент Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

***

 

На Кіровоградщині ситуація хоч і не така сумна, однак і тут протягом червня потонуло семеро осіб. Усі дорослі. Для того щоб мінімізувати людські втрати, кіровоградські рятувальники з початком купального сезону посилили роз'яснювальну роботу серед населення, особливо -- серед дітей та молоді.

 

На знімку:

 

роз'яснювальну роботу серед відпочивальників
на Блакитному озері у Світловодську
веде фахівець міськрайвідділу управління ДСНС
у Кіровоградській області
ВОЛОДИМИР ГРИГОР'ЄВ.

 

Фото надано
прес-службою ДСНС у Кіровоградській області.

 

Працівники пожежно-рятувальної служби проводять рейди у місцях масового відпочинку біля річок, озер, ставків у населених пунктах області, під час яких навчають людей правилам безпеки та розповсюджують листівки-застереження.

 

На дитячу аудиторію розраховані акції "Запобігти. Врятувати. Допомогти" та "Безпечні канікули", конкурси та вікторини з тематики безпеки життєдіяльності. У дитячих садочках проводяться ігри-змагання на відповідну тематику, інформує наш власкор Петро МЕЛЬНИК.

 

Голос України