"Голос України" вже повідомляв, що в Запорізькій області повним ходом іде збиральна кампанія. Втім з'ясувалося, що навіть не дуже типова для Приазов'я погода -- з дощами та вітрами у липні, може завадити збору високого урожаю. Бо сьогодні найбільша загроза -- від тіньового бізнесу, в якому зараз обертається до сорока відсотків агровиробництва області. Про це свідчать численні порушення, виявлені під час традиційної операції всіх контролюючих органів "Урожай-2016".

 

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОДА Андрія РЕВУЦЬКОГО, йдеться про "...приорювання сусідніх ділянок як державної, так і приватної власності. Сусідні орендарі засівають їх різними культурами, не маючи на це право. Також використовуються паї людей, які померли -- з мовчазної згоди місцевої влади. І це за умови, що вони мають бути передані у власність сільрад. Ще одним порушенням є використання паїв не за призначенням". Як результат, і це вже за словами голови Запорізької ОДА Костянтина БРИЛЯ, область посідає аж 21 місце в Україні за показниками виробництва агропромислової продукції на 100 гектарів угідь. Через те у кожному із районів області створені спеціальні групи, мета яких -- не лише виявляти порушення, але і скласти єдину земельну базу регіону.

 

Може саме тому із 20 районів поки що тільки 12 спромоглися відзвітувати про результати перевірок. "Я чудово розумію, що місцеві "царьки" на територіях намагаються чинити опір. Наскільки мені зрозуміло, зараз деякі великі виробники скуповують зерно у тих, хто його вирощує, не сплативши податків", -- заявив із цього приводу К. Бриль.

 

До речі, в області -- 2,99 мільйона гектарів земель сільськогосподарського призначення. Близько 1,2 млн. га є колективною власністю, ще 619 тисяч гектарів приватної землі. Трохи більше 41 тисячі гектарів -- коли вірити документам, не використовується. Де вся інша земля -- майже 38 відсотків від усіх угідь -- невідомо...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України