Переможців "другої хвилі" проекту для переселенців та демобілізованих учасників АТО "Новий відлік" нещодавно оголосили ГО "Клуб Ділових Людей" та Міжнародний фонд "Відродження". Півтора десятка переможців отримають гранти у розмірі до 800 тисяч гривень для розвитку власної справи.

Як зазначають організатори, під час відбору увагу акцентували на перспективність проекту, кількість робочих місць, попередній досвід "першої хвилі" і вплив на Львівщину. Також важливою була направленість проекту на європейські стандарти.

 

На знімку:

 

Микола САВУЛЯК (крайній праворуч)
та керівник проекту "Новий відлік" Христина КОВАЛЬ (у центрі)
із цьогорічними переможцями

 

Фото Ірини ТАРАН.

 

Фінансову допомогу на розвиток отримають клуб дитячої ІТ-освіти, лазерна порізка ART&CO, дитяче кафе "Солодка хатка", тренінг-центр для сімейних пар "Щасливі разом", проекти із виробництва дитячого одягу "Моє сонечко", виготовлення дидактичного матеріалу "Мудрик", пошиття одягу для священиків "Золота нитка", продукти бджільництва "Акація", вирощування органічної полуниці, виробництво дитячих конструкторів, виробництво постільної білизни, шиномонтаж, виробництво теплової енергії, приватна музична школа, пральня.

 

Голова ГО "Клуб Ділових Людей" Микола САВУЛЯК розповів, що минулорічний проект орієнтувався суто на переселенців, а цього року його розширили й для учасників АТО та їхніх дружин. "Було отримано майжео 150 заявок, у результаті відібрали ряд проектів, які на нашу думку, є найперспективнішими. Для учасників проводили інтенсивний двомісячний бізнес-курс, що завершився написанням бізнес-проектів. Минулого тижня відбувався захист бізнес-планів, і ми назвали 15 кращих проектів, які на наступному етапі отримають грант від Міжнародного фонду "Відродження" на закупівлю обладнання, загальною сумою у 800 000 грн. Одночасно відбуватиметься приватне консультування кожного переможця від експертів бізнес-школи, що допомагатимуть їм реалізувати бізнес-плани. Тому, коли завершуватиметься закупівельний і консультаційний етапи, частина з тих проектів підуть на розгляд інвестиційної комісії з метою довливання туди інвестицій, якщо у цьому буде потреба", -- зауважив Микола Савуляк.

 

Керівник Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду "Відродження" Оксана ДАЩАКІВСЬКА вважає проект успішним. "Люди легко вчаться, змінюють себе, розвиваються. Ми пропонуємо реальну, працюючу модель, як допомагати малому і середньому бізнесу. Віримо, що цим інструментом скористаються органи місцевого самоврядування. Якщо ми досягнемо порозуміння, то "Новий відлік"-3 теж буде, з іншою категорією людей. Всі 15 проектів реалізовуються, тому на цьому етапі можна говорити про 100% успішність проекту", -- підсумувала вона.

 

До слова, схожі ініціативи діють також у Києві, Одесі та Харкові й там сприяють так само не лише розвитку окремих людей, а й цілих громад.

 

Христина ГОРОБЕЦЬ.

 

Львів.

 

Голос України