Переможців другої хвилі проекту для переселенців та демобілізованих учасників АТО «Новий відлік» нещодавно оголосили ГО «Клуб Ділових Людей» та Міжнародний фонд «Відродження». Півтора десятки осіб отримають гранти у розмірі до 800 тисяч гривень для розвитку власної справи.

Як зазначають організатори, під час відбору увагу акцентували на перспективності проекту, кількості робочих місць, попередньому досвіді першої хвилі і впливі на Львівщину. Також важливою була спрямованість на європейські стандарти.
Фінансову допомогу на розвиток отримають клуб дитячої ІТ-освіти, лазерна порізка ART&CO, дитяче кафе «Солодка хатка», тренінг-центр для сімейних пар «Щасливі разом», проекти з виробництва дитячого одягу «Моє сонечко», виготовлення дидактичного матеріалу «Мудрик» та інші.
Голова ГО «Клуб Ділових Людей» Микола Савуляк розповів, що минулорічний проект орієнтувався суто на переселенців, а цього року його розширили й для учасників АТО та їхніх дружин. «Було отримано близько 150 заявок, у результаті відібрали низку проектів, які, на нашу думку, є найперспективнішими. Для учасників проводили інтенсивний двомісячний бізнес-курс. Минулого тижня відбувався захист бізнес-планів, і ми назвали 15 кращих проектів, які на наступному етапі отримають грант від Міжнародного фонду «Відродження» на закупівлю обладнання загальною сумою у 800 000 грн. Коли завершуватимуться закупівельний і консультаційний етапи, частина з тих проектів підуть на розгляд інвестиційної комісії з метою довливання туди інвестицій, якщо у цьому буде потреба», — зауважив Микола Савуляк.
Керівник Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження» Оксана Дащаківська вважає проект успішним. «Люди легко вчаться, змінюють себе, розвиваються. Ми пропонуємо реальну, працюючу модель, як допомагати малому і середньому бізнесу. Віримо, що цим інструментом скористаються органи місцевого самоврядування. Якщо ми досягнемо порозуміння, то «Новий відлік»-3 теж буде, з іншою категорією людей. Усі 15 проектів реалізовуються, тому на цьому етапі можна говорити про стовідсоткову успішність проекту», — підсумувала вона.
До слова, схожі ініціативи діють також у Києві, Одесі та Харкові, й там сприяють так само не лише розвитку окремих людей, а й цілих громад.

Львів.

 

 

На знімку: Микола Савуляк (крайній праворуч) та керівник проекту «Новий відлік» Христина Коваль (у центрі) із цьогорічними переможцями.

Фото Ірини ТАРАН.