«Голос України» вже повідомляв, що в Запорізькій області повним ходом тривають жнива. Втім завадити збору високого урожаю, як з’ясувалося, може не погода з дощами та вітрами у липні, а тіньовий бізнес, в якому нині обертається до сорока відсотків агровиробництва області. Про це свідчать численні порушення, виявлені під час традиційної операції всіх контролюючих органів «Урожай-2016».
За словами директора департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОДА Андрія Ревуцького, йдеться про «...приорювання сусідніх ділянок як державної, так і приватної власності. Сусідні орендарі засівають їх різними культурами, не маючи на це права. Також використовуються паї людей, які померли — з мовчазної згоди місцевої влади. І це за умови, що вони мають бути передані у власність сільрад. Ще одним порушенням є використання паїв не за призначенням». Як результат, і це вже за словами голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля, область посідає аж 21 місце в Україні за показниками виробництва агропромислової продукції на 100 гектарів угідь. Через те у кожному із районів області створені спеціальні групи, мета яких — не лише виявляти порушення, а й скласти єдину земельну базу регіону.
До речі, в області — 2,99 мільйона гектарів земель сільськогосподарського призначення. Майже 1,2 млн. га є колективною власністю, ще 619 тисяч гектарів приватної землі. Трохи більше 41 тисячі гектарів — якщо вірити документам, не використовується. Де ж уся інша земля — мало не 38 відсотків від усіх угідь — невідомо...

Запоріжжя.