Майже в усіх сільськогосподарських районах Прикарпаття тривають жнива. Цьогоріч до збирання загалом підлягає 153 тисячі гектарів зернових та зернобобових та 18 тисяч гектарів ріпаку, з них 55 відсотків у сільськогосподарських підприємствах. Озимий ячмінь у більшості господарств "видає" по 55--65 ц/га, ріпак - 30--35. Гарні прогнози і на урожайність озимої пшениці, інформують в департаменті агропромислового розвитку ОДА. Днями агроформування Городенківського та Тлумацького районів з робочою поїздкою відвідали заступник голови ОДА Ярослав ПАРАНЮК та очільник профільного департаменту Марія САВКА. Зокрема, в Городенці посадовці оглянули елеватор приватної агрофірми "Вільхівці", де вже розпочато приймання зерна нового урожаю. Керівник підприємства Іван ПРИЙМАК продемонстрував технологічний процес роботи елеватора, на якому встановлено сучасне обладнання німецької компанії RIELA та ознайомив гостей із роботами із завершення будівництва його другої черги. У найближчій перспективі Іван Приймак планує розпочати будівництво борошномельного підприємства з використанням технологічних ліній провідних європейських фірм. Наступним було відвідання філії ПАТ "Зернопродукт МХП" "Перспектив", де керівник Павло ПОТОМСЬКИЙ розповів про перебіг жнив та продемонстрував масиви під зерновими та технічними культурами. Під час відвідання Тлумацького району за участю голови РДА Володимира ГАБУРАКА відбулась робоча зустріч з іноземними інвесторами ТОВ "Штерн Агро", які запевнили, що й надалі вкладатимуть кошти в поновлення матеріально-технічної бази господарства і поліпшення родючості та збереження ґрунтів на орендованих землях.

 

Зернозбиральна і зерноочисна техніка підготовлена до жнив. Ураховуючи наявність у сільгосппідприємствах високопродуктивних зернозбиральних комбайнів, прогнозується провести основні жнива за 15--20 робочих днів. Наявних елеваторів та зерноочисної техніки достатньо для доробки та зберігання врожаю поточного року. Започатковані в Городенківському та Тлумацькому районах робочі поїздки й надалі продовжуватимуться і в інших районах області.

 

ДОВІДКОВО

 

За рішенням обласної комісії з питань визначення переліку позичальників на отримання права на часткову компенсацію відсоткової ставки за залученими у національній валюті банківськими кредитами, місцеві аграрники отримали 60 мільйонів гривень кредитних коштів.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України