У Запоріжжі оприлюднили статистику інфляції. Порівняно з таким само періодом 2015 року ціни в середньому впали на 0,6 відсотка. Однак пересічні запоріжці перемін до кращого не помітили. Бо значне підвищення комунальних тарифів відбувається ледь не щомісяця, та й базар свою ціну тримає.

 

Лише трішки в ціні впали картопля й буряк, а от помідори у томатному краю лише на день-два падали в ціні до семи гривень, а нині -- знову 12--15 гривень за кіло. Схожа історія і з огірками -- у пік збору вирощених під плівкою плодів, їх кіло йшло за 3,5--5 гривень, а нині -- менш як за сім на ринку не знайдеш. Більш-менш стабільно тримається у ціні базарне молоко (7--8 гривень за літр), втім, воно істотно подорожчало у торговельних мережах. Стабільно дороге м'ясо, олія, а яйця навіть подорожчали. Ось-ось з'являться крупи нового врожаю, і навряд чи ціни на них хоч якось порадують покупців.

 

І ще статистика вказує, що інфляція в області уповільнилася до рівня в 4,7 відсотка. Думається, що в цьому плані нас чекають нові й нові рубежі. Бо ще трохи, і задерті догори вже згадувані нами тарифи на вкрай неякісний, до речі, газ, а ще тепло з холодними батареями тощо, вимагатиме для оплати за комуналку повної середньої по області зарплати чи пенсії. І тоді статистика знайде "середнє по лікарні" падіння цін на базарах не на 0,6 відсотка, а на всі 6 відсотків! Тільки чи з'являться на тих базарах покупці, і чи залишаться продавці?..

 

У промтоварних рядах на окремих запорізьких ринках вже сьогодні пустують більше половини торгових місць. А покупця буквально видно за сто метрів! У продовольчих рядах ситуація краща, і навіть, починаючи з кінця травня, з'явилася звична кількість покупців. Бо й справді почався овочево-фруктовий сезон, і хтось щось на свої гроші знайти зможе. І статистика (спасибі їй) це все старанно фіксує. Втім, її дані чомусь нікого не тішать...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України