Безпечних пляжів... немає

 

Уже не один рік поспіль мешканці Кіровограда обділені можливістю безпечно відпочити біля води через те, що такі місця відпочинку офіційно не визначені органом місцевого самоврядування, стверджують у Держпродспоживслужбі. Багатолюдні пляжі на Ковалівці, Новомиколаївці, на берегах Інгулу та Сугоклеї офіційно не існують. Ні рятувальники, ні держпродспоживслужба не подають жодного дослідженого і дозволеного пляжу, як в самому місті, так і в Кіровоградському районі.

 

Не кожна родина може дозволити собі піти відпочити на пляж до водойми приватного комплексу, оточеного розважальними закладами. Тож, незважаючи ні на що, кіровоградці і купаються, і відпочивають, і отримують від власників пляжів певні платні послуги.

 

"Немає таблички "Купатись заборонено!" -- значить можна", -- аргументують відпочивальники. Ще один аргумент: "Ми тут постійно купаємось". А основні умови -- щоб доїхати швидше, щоб берег був плавний та було де посмажити шашлики. Простіше і дешевше влаштувати міні-пікнік десь на березі річки чи ставка. Та чи безпечні ці пляжі для відпочинку, а водойми -- для купання?

 

Приватно-комунальні, безпечно-небезпечні... Що, де, чиє?

 

Варто було б у кожній області зробити єдину карту перевірених безпечних пляжів. Чи це можливо, сказати важко, адже серед них і приватні, й комунальні, хоч нібито й підконтрольні органам місцевої влади. Принаймні відкриття будь-якого з них мало б розпочинатися саме з їхнього дозволу.

 

Наприклад, фізична особа-підприємець звертається до органу державної влади чи місцевого самоврядування з проханням надати територію під створення пляжу. Дозвіл видається рішенням сесії місцевої ради. Отримавши "зелене світло" від органу влади, власник пляжу чи орендар отримує паспорт, до якого мають додати свої дозволи ДСНС та Держспоживслужба. Тільки за наявності усіх дозволів пляж може офіційно вважатися безпечним.

 

Переважно ж місця для купання виникають чи створюються самовільно -- на які не видано офіційних дозволів, які, звичайно, не перевірялись та не є безпечними. Характерною особливістю таких місць для купання (саме місць, а не пляжів), є не обстежене дно, не перевірена лабораторно вода, яка може містити не лише відходи підприємств, а й небезпечних збудників інфекційних захворювань. І купатись там чи ні -- на розсуд відпочивальників. Хоч і в цьому випадку місцева влада повинна контролювати, щоб на них не ставалось нещасних випадків, упорядкувати територію тощо.

 

ДСНС паспортизувала 24 пляжі, Держпродспоживслужба -- 9...

 

Перш ніж видати дозвіл, рятувальники ДСНС обстежують дно акваторії, берегову лінію, наявність рятувального пункту, оснастити яким місце для відпочинку власник пляжу повинен у першу чергу.

 

Тут має постійно чергувати людина, яка пройшла навчання у водолазно-рятувальній групі ДСНС та має навики рятування людей на воді. На посту має бути необхідна комплектація: санітарна сумка з медикаментами, плавучі кінці, комплект наочної агітації, рятувальний круг, свисток, рятувальний пояс чи жилет і засоби зв'язку.

 

Як повідомили в прес-службі управління ДСНС в Кіровоградській області, за зверненням органів влади з проханням дослідити об'єкт, який має пройти паспортизацію, рятувальники водолазно-рятувальної групи аварійно-рятувального загону спеціального призначення обстежують дно акваторії, берегову лінію -- чи відповідають вони певним нормам, чи може вибране місце офіційно використовуватись для відпочинку на воді. На Кіровоградщині така група включає в себе три відділення: Світловодське, Кіровоградське, Вільшанське.

 

Проте без запрошення рятувальники лише інформують відпочивальників про небезпеку, яка може чатувати на них. І за власним бажанням перевірок не роблять -- досліджують лише ті об'єкти, які претендують на звання офіційного.

 

За даними ДСНС, в області офіційно зареєстровано 24 місця відпочинку на воді в 10 районах: Петрівському, Вільшанський, Гайворонському, Маловисківському, Новоархангельському, Олександрійському, Олександрівському, Світловодському, Онуфріївському та в місті Олександрія. Ще кілька місць на даний час проходять процедуру паспортизації.

 

За даними Держпродспоживслужби визначеним цією структурою стандартам відповідають значно менше місць для відпочинку, ніж дозволених ДСНС. По області таких лише дев'ять. В Новоархангельському, Петрівському, Гайворонському районах та в місті Олександрія.

 

Перед тим, як надати дозвіл, спеціалісти цієї структури перевіряють наявність медпунктів, урн та сміттєзбиральних контейнерів, справність і чистоту душових і туалетів, проведення дератизації, наявність угод на прибирання та вивезення сміття, облаштування і стан кабінок для переодягання та дотримання інших санітарних норм, благоустрій територій (чистоту берегової смуги, поновлення піску тощо).

 

Але витрачатись на все це власникові (організатору) пляжу вже не вигідно. Легше ризикувати життям і здоров'ям людей.

 

Ольга ТКАЧЕНКО.

 

Кіровоград.

 

Список затверджених місць відпочинку
за даними Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

 

Місто Олександрія:

 

1. Пляж "Перемозький" Олександрійської міської ради, мікрорайон Перемога, орендар -- Товариство культурного відпочинку та рибалок "Розвага";

 

2. Пляж ОЦС-1 Олександрійської міської ради, по Кіровоградському шосе, орендар -- ГО "Рибальське товариство "Перемога";

 

3. Міський пляж КП "Благоустрiй" Олександрійської мiської ради, на р. Iнгулець в районі парку ім. Т. Г. Шевченка;

 

Петрівський район:

 

4. Центральний пляж Петрівської селищної ради, смт Петрове;

 

5. Пляжі баз відпочинку ДП Схід ГЗК "Сонечко", "Залив", "Будівельник", "Сосновий бір", "Чайка", "Нептун", "Голуба даль";

 

6. Пляжі баз відпочинку ДП "ЄОК", "Івушка" і "Каштан";

 

7. Пляжі жовтоводських баз відпочинку "Радуга" (ПП "Автоматика") і "Енергія";

 

Новоархангельський район:

 

8. Пляж Новоархангельської селищної ради на річці Синюха, смт Новоархангельськ, біля Колгоспного ринку;

 

9. Пляж Новоархангельської райдержадміністрації, смт Новоархангельськ, біля заповідного урочища "Кучери".

 

Гайворонський район:

 

10. Пляж Гайворонської міської ради, м. Гайворон, вул. Жовтнева, 61а, біля кафе "Нептун".

 

Голос України