У Будинку офіцерів оперативного командування «Південь» в Одесі відбулася церемонія відкриття щорічного україно-американського військово-морського навчання «Сі-Бриз-2016» (на знімку). Старт спільному навчанню дав тимчасово виконуючий обов’язки командуючого ВМСУ контр-адмірал Андрій Тарасов.

Командувати навчаннями з української сторони буде капітан 1 рангу Олексій Доскато. Крім США й України, в маневрах беруть участь ще 14 країн. Усього задіяні майже 4 тис. військових, близько 25 суден, 20 літаків і вертольотів, мало не 140 одиниць автомобільної й бронетехніки. «Сі-Бриз-2016» пройде у північно-західній частині Чорного моря, Одеській й Миколаївській областях і триватиме до 30 липня.
Майже третина учасників — кораблі та катери Морської охорони Держприкордонслужби. Вперше серед локацій навчальних елементів фігурує річкова ділянка, де віпрацьовуватимуться вправи з маневрування та висадження десанту. Загалом військово-морські навчання України й США традиційно передбачають проведення комплексних дій на суші, у повітрі, на воді та під водою.
Туреччина поки що не повідомляла про намір змінити склад військовослужбовців, які візьмуть участь у навчаннях, у зв’язку зі спробою військового перевороту, який стався у ніч на суботу, зазначив перший заступник командувача Військово-Морських Сил Збройних сил України Андрій Тарасов.

Одеса.

Фото Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.