У тематичній структурі звернень до Луганського обласного контактного центру домінує соціальна тематика -- майже 70% заяв та пропозицій. Переважно заявники звертаються з питаннями щодо правильності нарахування субсидій, невиплати та затримки різних видів соціальної допомоги. У зв'язку зі змінами, що стосуються соцзахисту внутрішньо переміщених осіб, збільшилася також кількість звернень щодо оформлення та переоформлення пенсій. Спричинила це розбіжність у законодавстві, через яку управління соцзахисту та Пенсійного фонду не приймали довідки про взяття на облік ВПО без відміток підрозділів Державної міграційної служби.

 

Майже десять відсотків звернень становлять питання, пов'язані з ремонтом доріг, благоустроєм територій, з високими тарифами на житлово-комунальні послуги за неналежної їх якості, оплатою та змінами норм споживання газу для населення. А ось жителів визволених від терористів територій турбують виплати грошової компенсації за пошкоджене під час бойових дій житло. Продовжують находити і звернення жителів Сватового, які потребують сприяння у відшкодуванні збитків, завданих їх житлу під час вибухів боєприпасів на військових складах. Крім того, у 2016 році зареєстроване 31 звернення від учасників АТО та членів їхніх сімей із питань нарахування пільг, постановки в чергу на поліпшення житлових вимог, виділення земельних ділянок.

 

Що стосується географії надходження звернень, то найбільш активними є жителі Сєверодонецька та Лисичанська, а також прифронтових районів: Станично-Луганського, Новоайдарського та Попаснянського.

 

Сьогодні контактний центр працює над відновленням проектів, що були започатковані і пройшли успішну апробацію у 2013 році: "Контрольний дзвінок", спрямований на вивчення реакції чиновників області на телефонні запити окремих громадян, та "Громадська експертиза", що забезпечуватиме зворотній зв'язок для вирішення проблем громад та населення. Особливо важлива робота контактних центрів в контексті курсу держави на децентралізацію влади. Позиція голови Луганської облдержадміністрації Юрія ГАРБУЗА у цьому сенсі однозначна: місцеві проблеми можуть ефективно вирішуватися тільки на місцевому рівні.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України