На відшкодування втрат від стихії, що вирувала в Житомирській області минулого тижня, для села Березівка Любарського району обласна та районна ради виділили по 100 тис. грн. та 20 тис. грн. відповідно. Як розподілити ці кошти, вирішить громада села.

«У нас найбільше постраждали дві вулиці, — жаліється жителька села Лариса Гудз. — Городину «переорало», зернові «перемолотило». Ми з чоловіком обробляємо свої земельні паї самі. Посіяли пшеницю, а її вибило градом. Хіба мішок якийсь зерна можемо намолотити».
За словами березівського сільського голови Людмили Сковлюк, від стихії постраждали 178 обійсть. Більш як половині з них прийшли на поміч компанії з Києва та Хмельницького, які орендують земельні паї в селян. Вони забезпечили постраждалих шифером для перекриття пошкоджених дахів, надали допомогу зерном та грішми. Іншим же 88 господарям, які самі обробляють землю, нададуть матеріальну допомогу від 500 до 3000 гривень. Скільки потребує кожне обійстя, вирішуватиме спеціальна комісія, яку створили самі ж березівці зі своїх односельців.
Ліси трьох лісогосподарських підприємств Житомирщини також постраждали від стихії. Страшної сили вітер виривав велетенські дерева з корінням, інші переламував ніби сірники. Обстеження засвідчили, що в чотирьох лісництвах Білокоровицького лісгоспу ушкоджень зазнали понад 250 гектарів. У Словечанському лісгоспі пошкоджено майже 50 га, в Овруцькому — 20.
«Тепер, після отримання відповідних дозволів державної екологічної інспекції лісозахисного підприємства, після обговорення з місцевими громадами та повідомлення СБУ в області, спеціально створені бригади розчистять ліс від звалених та поламаних дерев, — коментує перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн. — 292 гектари потребують санітарної вибіркової вирубки, ще 30 га — суцільних санітарних вирубок. На місці суцільних зрубів обов’язково буде проведено лісовідновлення».

Житомирська область.

Фото прес-служби облуправління лісового та мисливського господарства.