Такі цифри назвали у прокуратурі Хмельницької області після перевірок, що їх було проведено в місцях ув'язнення. Особливо ретельно прокурори перевірили дотримання у виправних установах положень законодавства про працю. З'ясувалося, що до оплачуваних робіт на виробництві залучається менше половини працездатних засуджених. Для решти роботи не знаходиться. А в окремих випадках заробітна плата тим, хто працював у їдальні і котельні понаднормово, нараховувалась у розмірі від чверті до половини окладу. До того ж, якщо одним роботи не вистачає, то інші змушені працювати без вихідних. В одній із колоній було зафіксовано факт, коли півтора десятка засуджених працювали місяць безперервно, але водночас їм не нараховували зарплату за вихідні.

 

Від того, що в'язні не працюють і не отримують зарплату, страждають не тільки вони та їхні родини, а й ті, кому засуджені заборгували, вчинивши злочини. Унаслідок цього через різні фінансові та трудові порушення в закладах виникла заборгованість за виконавчими листами, в тому числі й щодо виплати аліментів, завданих злочинами збитків, більш як у півмільйона гривень.

 

Загалом лише за півріччя результати прокурорських перевірок стали підставою для внесення майже двох сотень документів реагування. За результатами їх розгляду вже притягнуто до відповідальності майже сотню працівників кримінально-виконавчої служби та органів поліції. Бо часто порушення прав починається ще до того, як людина опиняться у в'язниці.

 

Зокрема, було встановлено численні факти, коли під час складання адміністративних протоколів працівники поліції документально не оформляли затримання. А в самих протоколах подекуди зазначались недостовірні відомості про місце і час вчинення правопорушення. Усупереч вимогам закону не завжди правоохоронці повідомляли родичів про затримання близьких осіб. А огляд правопорушників в окремих випадках проводився у присутності понятих різної статі, що теж суперечить закону. Наводять приклад того, як з перевищенням службових повноважень працівники управління патрульної поліції обласного центру затримували хмельничанина, застосовуючи до нього фізичну силу та спецзасоби. Наразі за цим фактом слідчі прокуратури області проводять досудове розслідування.

 

Крім того, було виявлено факти тривалого, невиконання правоохоронцями постанов суду про накладення стягнення у вигляді адмінарешту. Таке зволікання тривало місяцями, хоча правопорушники не ухиляються від цього покарання.

 

Прокурори констатують, що результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового забезпечення затриманих, ув'язнених та засуджених, режиму їх тримання, запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню, дотримання конституційних прав громадян у спеціальних установах національної поліції, слідчому ізоляторі та виправних установах.

 

Але водночас не вдалося зменшити кількість смертей ув'язнених через важкі захворювання. Навпаки, зафіксована негативна тенденція щодо збільшення таких випадків. Їх кількість порівняно з попереднім роком зросла з чотирьох до восьми осіб. Через це прокурори детальніше перевірятимуть медико-санітарне забезпечення та надання належної лікарської допомоги в пенітенціарних установах.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України