Середня зарплата в’язня — 744 гривні, такі цифри назвали у прокуратурі Хмельницької області після перевірок, що були проведені в місцях ув’язнення. Особливо ретельно прокурори перевірили дотримання у виправних установах положень законодавства про працю. Виявилося, що до оплачуваних робіт на виробництві залучається менше половини працездатних засуджених. Для решти роботи не знаходиться. А в окремих випадках заробітна плата тим, хто працював у їдальні і котельні понаднормово, нараховувалась у розмірі від чверті до половини окладу. Причому, якщо одним роботи не вистачає, то другі змушені працювати без вихідних.


Від того, що в’язні не працюють і не отримують зарплатню, страждають не тільки вони та їхні родини, а й ті, кому засуджені заборгували, скоївши злочини. В результаті через різні фінансові та трудові порушення в установах виникла заборгованість за виконавчими листами, зокрема й щодо виплати аліментів, на суму більш як півмільйона гривень.


Лише за півріччя прокурорські перевірки стали підставою для внесення приблизно двохсот документів реагування. Уже притягнуто до відповідальності майже сто працівників кримінально-виконавчої служби та органів поліції.


Прокурори констатують, що результати наглядової діяльності загалом позитивно вплинули на стан додержання законів щодо матеріально-побутового забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених. Але при цьому не вдалося зменшити кількість смертей через тяжкі захворювання. Їхня кількість порівняно з попереднім роком зросла з чотирьох до восьми осіб. Через це прокурори детальніше перевірятимуть медико-санітарне забезпечення та надання належної лікарської допомоги в пенітенціарних установах.

Хмельницький.