Ідеальне місто Жовква претендує на звання одного із семи чудес

 

Перлина європейського Ренесансу в Україні — місто Жовква — розташоване біля крутих уступів Розточчя, за 25 кілометрів на північ від Львова. Окрасами міста, зокрема, є Жовківський замок, де досі функціонує музей-кузня, костел Св. Лаврентія, Василіанський монастир та церква Пресвятого Серця Ісусового, Синагога, колишній Домініканський монастир (тепер церква Св. Йосафата) та церква Пресвятої Трійці, яка входить до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тут майже 13 тисяч мешканців.

 

 

Нещодавно Жовкву відвідали журналісти та оргкомітет акції «Сім чудес України: історичні міста та містечка». Як зазначив ініціатор акції, громадський та політичний діяч Микола Томенко, у межах загального проекту Львівську область раніше презентували три об’єкти — історична частина міста Лева, Золочівський та Олеський замки.


«На цьому етапі акції ми звернули увагу на менші міста, адже вони теж цікаві та привабливі для туризму, — сказав він. — Із понад ста заявок, які надійшли цього року, оргкомітет обрав 21 об’єкт. Голосування стартувало 1 червня на сайті 7chudes. іn. ua. Нині перебуваємо на презентаційному етапі, де міста показують і розказують про себе. Вже відвідали Ніжин, Бердянськ і ось прибули до Жовкви».


Жовква, з точки зору відкриття нових, менш знаних містечок, ідеально підпадає під задум акції «Сім чудес України». Тут є чимало історичних пам’яток. У центральній частині їх майже 40, а загалом — вісім десятків. Жовква будувалася за принципом «ідеального міста» часів Ренесансу. Найбільше об’єктів належать до XVІІ століття, і вони досить гарно збережені. Натомість ступінь збереженості забудови в наших містах датується переважно XVІІ—XІX і навіть XX століттями, наголошував Микола Томенко.


Директор Державного історико-архітектурного заповідника в Жовкві Володимир Герич розповідає, що концепція «ідеального міста» завжди пов’язувалася з питанням — як найкраще впорядкувати світ. «Пошуки форм часто йшли поряд з розвитком суспільно-політичних утопій, — каже він. — При плануванні таких міст зазвичай використовувалася структурна прямокутна сітка на певному модулі, який продовжувався на будівлі міста.

Стандартизація, чітка ієрархія та контроль суспільства часто є особливостями ідеальних міст», — наголосив Володимир Герич. Суть концепції полягала у створенні збалансованої планувальної структури — кожному архітектурному об’єкту відводилося певне розміщення відносно інших.


Завітавши до Жовкви, ми маємо можливість подивитися, як виглядала концепція, архітектура і логіка побудови міст доби Відродження. «Тут активно працюють над тим, щоб зберегти історико-архітектурну спадщину, відбуваються реставраційні роботи на багатьох об’єктах, — підкреслив М. Томенко. — Жовква розташована на Львівщині, проте більшість львів’ян кажуть, що ніколи не бували тут, в історичній частині міста. У масштабі країни, Жовква — унікальна і займає у рамках «Семи чудес України» спеціальне місце, незважаючи на те, що це одне із найменших містечок. Але неймовірна кількість пам’яток, краса архітектури і місія «ідеального міста», в якому комфортно живеться всім, незалежно від статусу, професії та віку, вирізняє Жовкву серед усіх», — підкреслив Микола Томенко.


«Жовква — це місто позитивних вражень та добрих і привітних людей. Наша громада розвивається, бере участь у багатьох цікавих проектах і завжди рада гостям. Дуже сподіваємося на те, що наше місто потрапить до сімки переможців», — розповіла голова місцевої районної державної адміністрації Надія Щур.


Як зазначають організатори, бонусом акції, крім презентації та промоції міст протягом декількох місяців, стане створення фільмів про сім переможців. Їх покажуть по шести українських телеканалах. «Таким способом у містах, як підказує наш досвід, збільшується кількість туристів на 30 відсотків. Згодом ми зробимо поліграфію різними іноземними мовами і пропагуватимемо ці міста за межами України. Сподіваємося, що кількість туристів зросте на понад 50 відсотків. Ми довго вирішували, кого вибрати у фінал, адже розуміємо, що так  громади зможуть показати себе і більше залучити коштів із бюджету та привабити інвесторів», — наголосив Микола Томенко.


Результати акції оголосять 27 вересня, збалансувавши думки експертів проекту і учасників голосування з усієї України.

Львівська область.

 

Дерев’яну церкву Пресвятої Трійці в місті Жовква Львівської області було побудовано 1720 року, і вона є пам’яткою архітектури та монументального мистецтва галицької школи.

 

На знімку: такий вигляд має місто з Жовківського замку.


Фото автора.