Під час проведення розкопок у дворі колишньої катівні КДБ та гестапо у Львові ("Тюрма на Лонцького") виявили два місця масових поховань людей. За попередніми оцінками це жертви репресій 40--50-х років XX ст.

"Археологічні дослідження у подвір'ї "Тюрми на Лонцького" здійснюються уже два роки. Результатом роботи двох останніх тижнів стало виявлення двох ям, одна із яких містить масові захоронення. Це -- однозначно захоронення жертв радянський репресій 40--50 рр. минулого століття. Зараз пошуковці відкрили два останки в одному розкопі, в другому ще ведуться роботи, там їх близько десятка (або й більше). Знайдено чимало супровідного матеріалу, на основі якого ми далі досліджуватимемо поховання, встановлюватимемо -- наскільки це можливо -- датування і загальну кількість людей, які тут загинули", -- розповідає директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан ЗАБІЛИЙ.

 

Дослідження знайденого тільки розпочалося. Як зазначив Руслан Забілий, за фактом виявлення поховань Національна поліція відкрила кримінальне провадження. Отже, на цьому місці здійснюватимуться різноманітні експертизи і дослідження останків жертв репресій.

 

Керівник меморіально-пошукового комунального підприємства Львівської обласної ради "Доля", яке проводить розкопки, Святослав ШЕРЕМЕТА розповів, що торік пошуковці виявили одне місце ймовірних захоронень, де було декілька фрагментів кісток. "Однак ця поховальна яма була завалена вапном -- метод знищення кісток енкаведистами. Новий етап досліджень, який розпочався цьогоріч, відбувався за допомогою зондажування та шорфування. Ми розбили двір на сектори і намагалися локалізувати місця захоронень. Зараз, знайшовши дві ями, можемо стверджувати, що це поховання після 1939 року, тобто після першого приходу радянської влади на Львівщину", -- наголосив Святослав Шеремета.

 

До знайденого належать і побутові речі -- посуд, склянки, пляшки й інше, датоване ще польським і згодом радянським періодами. Як зазначив керівник КП "Доля", також виявлені залишки сукна, одягу і взуття.

 

Біля кісток одного із загиблих був документ -- довідка радянського зразка про стан здоров'я. Вчені зараз досліджують його детальніше. Із знахідкою поводяться дуже обережно, адже вона досить пошкоджена.

 

Директор музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий висловив надію, що за зразками вдасться встановити, коли була видана ця довідка або ім'я чи роки життя загиблої людини.

 

Христина ГОРОБЕЦЬ.

Фото Євгена КРАВСА.

 

Львів.

 

Голос України