Як кажуть, серед багатьох професій годі й шукати більш мирну, ніж професія будівельника. І це правда. Те, що роблять вони, залишається на десятиліття і віки. Але водночас складно знайти важчу роботу. В холод і спеку, під вітром, дощем чи снігом вони не залишають свої будівельні майданчики. Працюють на хмарочосах і глибоко під землею. Зводять палаци і ферми. Піднімають з нуля промислові підприємства і дарують людям довгоочікуване житло...

 

 

Попри складні економічні часи, Хмельницький сьогодні рясніє кранами і майданчиками новобудов. Дивують темпи, якими майстри зводять нові будинки: буквально за лічені місяці виростають сучасні та гарні споруди, що стають справжньою окрасою міста. І робить це не така вже й велика армія зодчих. Без перебільшення можна сказати, що на майданчиках працюють справжні професіонали. І ... патріоти. Бо це ті, хто не поїхав на заробітки до інших країн, де традиційно існує попит на робочі руки саме цих людей.


З початку року в області було виконано будівельних робіт більш як на півмільярда гривень. Щойно завершується один інвестиційний проект, як паралельно починається робота на інших. Затишшя, яке ще кілька років тому панувало на новобудовах, відійшло у минуле.


Приміром, цього року на Хмельниччині було введено в експлуатацію 189 тисяч квадратних метрів житла. І цей показник істотно перевершив торішні дані. Власним життям зажили 32 багатоповерхівки, у яких свої квадратні метри отримали сотні родин. А це немало — понад 131 тисяча квадратів. При цьому найактивніше розбудовується обласний центр: за півроку в ньому здано 26 багатоповерхівок.


Вселяє певний оптимізм і те, що у будівельників з’являються замовлення і промислових об’єктів. У Старокостянтинові завершено будівництво першої черги заводу з виробництва гальванічних елементів. Завдяки цьому проекту у місті з’явилося понад сто робочих місць. А у Старосинявському районі триває будівництво соєво-екстрактного заводу. Реалізація проекту передбачає створення майже 200 нових робочих місць.


І на житло, і на промислові новобудови сьогодні чекають всі. Адже зрозуміло, що все це додає у наше життя стабільності і надії на краще майбутнє. Звичайно, нам хотілося б, щоб ми просувалися вперед значно швидше. І люди із кельмою в руках готові це робити. Вони лише чекають нових ідей і підтримки інвесторів. А в тому, що із завданнями впораються хутко і якісно, можна не сумніватися.


Українських будівельників сьогодні можна зустріти на багатьох майданчиках світу. Вони виконують і найважчу роботу, і водночас їм довіряють найскладніші завдання. Вони відшліфували свою майстерність на далеких заробітках. Але всі вони готові повернутися додому і розбудовувати свої міста, містечка і маленькі села. Тільки б їх покликали.


Хмельницький.