І це попри те, що поліція намагається бути лояльною, не тиснути і не вимагати хабарів від водіїв. А запропонована жорстка система покарання, що почала діяти з кінця липня, за водіння у нетверезому стані може обернутись для порушників серйозними матеріальними втратами та позбавленням права водити авто кілька років. Проте це не надто налякало тих, хто любить сідати за кермо напідпитку.

 

А є і такі, хто примудряється навіть двічі на добу потрапити в поле зору правоохоронців. Так патрульні Хмельницького на світанку зупинили машину, водій якої порушив правила дорожнього руху. Коли почали з'ясовувати обставини, виявилося, що той був добряче напідпитку. Експертиза показала, що вміст алкоголю в крові вдесятеро перевищував норму. На водія склали протокол. Але штраф більш як у десять тисяч гривень його не зупинив. За кілька годин уже інший екіпаж патрульних зупинив машину через те, що не був ввімкнений сигнал повороту. Яким же було здивування правоохоронців, котрі почали складати протокол, коли довідались, що їхні колеги вже зробили це раніше. Тож їм довелось вдруге займатися оформленням за тією самою статтею.

 

Нагадаємо, відповідно до нового законодавства, шофер, який вперше притягується до відповідальності за нетверезе водіння, має сплатити штраф у 10,2 тисячі гривень, і його позбавляють права керування на рік. За другий такий випадок сума подвоюється, а строк позбавлення прав збільшується до трьох років. Але, якщо це сталось двічі протягом року, тоді штраф має бути вчетверо більшим, а за кермо не можна сідати протягом десяти років. Цікаво, яким же має бути сумарне покарання, якщо все сталося протягом однієї доби?

 

Цей випадок, хоча й унікальний у своєму роді, проте не винятковий. Буквально за перші пару тижнів з дня дії нових правил правоохоронці запротоколювали понад півсотні випадків керування транспортом у нетверезому стані. Сповнений справжньої іронії той факт, що у першу ж добу проголошеного місячника безпеки дорожнього руху поліцейські затримали трьох п'яних водіїв. І це при тому, що патрульні всю ніч роздавали листівки-попередження про заборону керування в стані сп'яніння.

 

Загалом правоохоронці вважають ситуацію на дорогах міста та області доволі складною. За словами начальника управління превентивної діяльності ГУНП в області Валентина Білянського, з початку року кількість ДТП в регіоні зросла на 57 випадків відповідно до цієї дати торік. Наслідки дорожніх пригод важкі, бо наполовину збільшилась кількість травмованих у різних аваріях. Якщо минулого року за сім місяців травми отримало 390 людей, то зараз їх число перевищило шість сотень. Єдине, що втішає, -- на десять відсотків зменшилась кількість загиблих. Але при цьому кількість таких жертв залишається високою -- 62 особи.

 

Як свідчить статистика, переважна кількість аварій стається через те, що водії порушують правила дорожнього руху. Найчастіше вони перевищують швидкість, правила маневрування, виїжджають на зустрічну смугу. А причиною кожного десятого ДТП є керування у нетверезому стані. Загалом з початку року поліцейські зафіксували в області понад дев'ять тисяч порушень правил дорожнього руху. При цьому більше як у 1400 випадках водії були напідпитку.

 

В обласному центрі цифри приблизно на порядок менші. В місті за той же час сталося близько дев'ятисот ДТП, і лише в 129 випадках -- за участі нетверезих водіїв.

 

Оскільки високі штрафи не поки що не принесли того ефекту, на який очікували, правоохоронці хочуть подіяти на порушників словом. З 8 серпня по 12 вересня по країні проходить місячник безпеки дорожнього руху, під час якого поліцейські вживатимуть заходи щодо попередження та профілактики аварій. Чи виявиться така тактика дієвішою, ніж покарання, буде зрозумілим менш як за місяць.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницька область.

 

*

P.S.

 

Поліція затримала машину зі зброєю

 

По всьому Хмельницькому це авто шукали одночасно кілька екіпажів патрульної поліції. Про те, що містом курсує підозрілий автомобіль зі зброєю, патрульним повідомили по телефону 102. Орієнтування передали всім екіпажам. За кілька годин автомобіль розшукали і зупинили для перевірки, під час якої інспектори патрульної поліції виявили в ньому ножі та патрони, подібні до бойових. Триває експертиза.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України