У рамках реалізації проекту соціальних інвестицій «Україна — житниця майбутнього», який підтримала відома світова компанія «Монсанто», громада села Виноградівка Компаніївського району відсвяткувала День бджоляра (на знімку).

 


Головним приводом виникнення бджолиної теми на Компаніївщині стала перемога в конкурсі відповідних проектів. А почалося все з ідеї завести пасіку, яка виникла... в місцевій школі.


«Школа — це серце села. І якщо її не зберегти, то з карти України зникнуть наші Вино-градівки, Ромашки, Травневі. Почали рахувати — скільки не вистачає, думати — як школа може заробляти кошти. Спочатку вирішили зайнятися обробітком землі. Однак бджоли «перемогли», — розповідає директор Виноградівської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів «Навчально-виховний комплекс (школа-дитячий садочок)» Микола Дубів. — Займаємося цим другий рік — у нас уже 34 бджолині родини. Торік було сім. А цього року ми виграли грант «Монсанто» й отримали кошти на пасіку. За них придбали 28 бджолосімей, обладнали лабораторію бджільництва, проводимо навчання та семінари. У планах — збільшити пасіку за три роки до 100 вуликів»...


Цього дня до Виноградівки завітало чимало гостей з усієї Кіровоградщини. Вітання від народного депутата України Станіслава Березкіна передав голова благодійного фонду «Добротвір» Андрій Малик: «Завдяки активним громадам Україна має велике майбутнє. І надзвичайно приємно, що на тлі того, що в Україні триває закриття шкіл, сьогодні в Виноградівці маємо абсолютно інший приклад. Тут школу зберегли, а незабаром відкриють дитячий садочок. Від благодійного фонду ми хочемо подарувати дітлахам сучасний дитячий майданчик, який буде встановлено у дворі школи».


Учасників свята привітали також голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, голова Компаніївської районної ради Вадим Спіктаренко, депутати обласної ради Олександр Шевчук та Сергій Хільченко.

Кіровоградська область.

 

Із перших уст

 

«Інвестуємо в розвиток громад. Загалом отримали на конкурс 800 заявок з усієї України — три проекти підтримали. У тому числі й проект Виноградівської громади. У ході реалізації проекту працюватимуть дві школи: одна для дітей, інша — для безробітних, які зможуть після навчання відкрити власну справу. Ми надзвичайно вражені ініціативністю директора місцевої школи Миколи Дубіва, підтримкою фермерів і органів влади. Бажаємо вам на цьому не зупинятися!».


Юлія ТІРОШКО, представник компанії «Монсанто».


Фото Першої електронної газети.