У Хмельницькому 32 сім'ям прикордонників вручили ордери на квартири. Першими його отримала родина загиблого в антитерористичній операції прапорщика Павла ДИЯКА. Його БТР підірвався на фугасній міні 12 липня 2014 року біля села Маринівка, що на Донеччині. Рятуючи своїх бойових побратимів від смерті, Павло Дияк віддав найдорожче -- життя.

 

На знімку:

 

вручення ключів та ордерів
стало святковою і довгоочікуваною подією
для родин викладачів та співробітників
Національної академії Державної прикордонної служби
імені Богдана Хмельницького

 

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності нашої країни, Указом Президента Павла Дияка посмертно було нагороджено орденом "За мужність" III ступеня. Прикордонники увічнили пам'ять товариша, відкривши меморіал на його честь у Центрі забезпечення навчального процесу Національної академії Державної прикордонної служби імені Богдана Хмельницького. На фасаді Хмельницької загальноосвітньої школи № 1, де навчався військовослужбовець, тепер також є меморіальний знак.

 

А тепер прикордонники зробили все, щоб родина загиблого бійця отримала свою квартиру. Ордер на неї дружині вручив голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Віктор НАЗАРЕНКО.

 

Разом із цією сім'єю нове житло отримали й інші родини прикордонників. Це сталося завдяки тому, що в обласному центрі здали в експлуатацію новий житловий будинок для військовослужбовців Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. Минулорічного квітня в Національній академії заклали капсулу та перший камінь будівництва дев'ятиповерхівки. Зводили її надзвичайно швидкими темпами.

 

Цієї події військовослужбовці вищого навчального закладу та їхні родини очікували більше п'ятнадцяти років, адже востаннє співробітники академії отримували квартири ще в 2004 році.

 

Та на цьому прикордонники не зупиняються. Зараз триває будівництво ще двох будинків. Адже на квартирному обліку в загальній черзі перебуває 286 родин прикордонників. На власне житло очікує сімдесят учасників бойових дій та понад два десятки ветеранів служби. Але тепер приклад такого швидкого зведення житла вселив у кожного з них надію, що невдовзі і вони стануть власниками квартир.

 

Підтвердив це і голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко, який привітав новоселів із такою важливою в їхньому житті подією. Він запевнив, що підвищення соціальних гарантій прикордонників є одним з основних завдань на шляху реформування служби.

 

Під час святкового заходу прикордонники вкотре згадали своїх товаришів, бойових побратимів, які відстоювали цілісність і незалежність України. Під час урочистостей військовослужбовці та працівники академії отримали державні нагороди та відомчі відзнаки. А хвилиною мовчання пом'янули тих, хто загинув.

 

Ірина КОЗАК.

Фото автора.

 

Хмельницький.

 

Голос України