Урочистості з нагоди початку нового навчального року відбулися у тернопільській благодійній організації «Українська родина». Зібрати всіх школяриків (нині у проекті організації задіяно 105 дітей) у невеличкому офісі неможливо, тому керівник організації, кандидат педагогічних наук, кавалер ордена княгині Ольги Ірина Найдух і волонтери поїдуть у райони, щоб жодна дитина не була обділена увагою. Адже у кожної — непроста доля. Під крилом «Української родини» — діти-сироти, інваліди, діти з неблагополучних, малозабезпечених, багатодітних родин. За 21 рік існування благодійної організації вона допомогла вижити сотням сімей. Опікуються тут також самотніми старенькими, підтримують воїнів АТО.

 

Проводжати до школи першокласників прийшли їхні батьки, учні та майбутні школярі. Дорослі та малі — у вишиванках, дівчатка — у віночках. Це вже стало традицією для членів організації, адже тут не лише допомагають матеріально, а й дбають про духовність.


Першокласникам вручили наплічники з усім необхідним приладдям, дівчаткам — шкільну форму, яку прислала Марія Матвійків із Великої Британії, старші діти подарували українські казки, побажали гарно вчитися. Малеча віддячила віршиками, піснями.


Подарунки отримали і Анастасія Вороніна, Василь Яковишин, Оленка Бубель, котрі вступили до професійних училищ. Для Насті Вороніної це було не так просто: дівчинка вчилася посередньо, з нею додатково займалася член організації, педагог з півстолітнім стажем Галина Бойценюк. Напутні слова з уст Галини Олександрівни та Ірини Михайлівни Найдух звучали особливо зворушливо. Перший дзвоник дав Назар Страмик. Хлопчик — інвалід першої групи (ДЦП), довго не міг ходити, навчався у Тернополі в спеціалізованому закладі, а в шостий клас піде у звичайну школу у рідному селі Покропивна Козівського району. У цьому велика заслуга його мами, а також «Української родини».


У наступні дні волонтери повезуть подарунки школярам у райони: наплічники, канцелярське приладдя, книги. Зошити виділило тернопільське підприємство «Школярик», всього отримають їх понад 300 дітей: не лише ті, хто значиться у проекті, а й їхні братики та сестрички. Нададуть родинам також продуктові набори, миючі засоби. Кошти для цього виділила фундація «Слейд Челд» із США, з якою вже багато років співпрацює «Українська родина», місцеві спонсори. А ще волонтерки організації вишили п’ятнадцять сорочок, які планують перед Покровою Богоматері вручити героям АТО.


Людмила НАКОНЕЧНА.


Тернопільська область.


Зібрали кошти для сиріт


Дітям Херсонщини, котрі втратили своїх батьків у боях на східному фронті, у рамках благодійної акції «Збери до школи сироту» допомогли підготуватися до нового навчального року. Протягом двох місяців доброчинці зібрали понад 69 тис. грн., на які 22 родини у магазинах обласного центру вибрали хлопцям та дівчатам на їхній смак новий одяг, взуття та наплічники.


Цікаво, що до збору коштів підключилися не тільки прості херсонці, а й гуманітарна асоціація «Січ» із французького міста Санс, активісти британської організації «Голос України в Уельсі».


Сергій ЯНОВСЬКИЙ.


Херсон.


Премія за перемогу


Закарпаття цьогоріч має 34 переможців всеукраїнських учнівських олімпіад і 15 — всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук. Юних інтелектуалів та їхніх учителів привітав голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.


За перші місця переможці всеукраїнських олімпіад отримали по 4 тисячі гривень, за друге — по 3 тисячі і за третє — 2 тисячі гривень. Грошові премії виділили завдяки дії обласної Програми розвитку освіти. Вчителі, котрі їх підготували, також отримали премії. За перше місце — 8 тисяч гривень, 6 тисяч — за друге та 4 тисячі гривень — за третє місце, повідомили власкору «Голосу України» в облдержадміністрації.


Ранці для першокласників


У Хмельницькому напередодні навчального року першокласники, які виховуються у сім’ях опікунів, отримали подарунки. У міськраді маленьких школяриків привітали з початком навчання і вручили ранці з комплектами шкільного приладдя: зошитами, альбомами для малювання, фарбами, кольоровим папером та іншими необхідними канцтоварами. На знак подяки діти продекламували вірші.


Ірина КОЗАК.


Хмельницький.


Відбувся педагогічний тренінг


На базі Запорізького національного університету відбувся другий етап педагогічних тренінгів на тему «Інклюзивна освіта — рівень відповідальності нації. Досвід. Перспективи. Результати». Йшлося про виховання та адаптацію дітей з особливими потребами в умовах звичайної школи. Учасниками тренінгу стали триста педагогів із 50 шкіл області.


Заняття проводили вчителі-практики, котрі вже відпрацювали рік з особливими першокласниками.


Додамо, що гостею тренінгу та його учасницею стала і дружина Президента — Марина Порошенко, котра очолює благодійний фонд, який опікується проектами інклюзивного виховання в чотирьох областях України, в тому числі й на Запоріжжі.


Леонід СОСНИЦЬКИЙ.


Запоріжжя.

 

До школи готові. Ірина Найдух вручає наплічники першокласникам.


Фото Людмили НАКОНЕЧНОЇ.