Єдиний в Україні Регіональний кінологічний навчальний центр Всесвітньої митної організації розпочав роботу на базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС у Хмельницькому. На відкритті були присутні голова ДФС Роман Насіров, представники митних адміністрацій Молдови, Польщі та Грузії, члени міжнародних організацій.


Як зазначив Роман Насіров, це шанс для України обмінятись досвідом та передовими методиками у галузі кінології з іншими країнами, активніше впроваджувати рамкові стандарти безпеки Всесвітньої митної організації.


Загалом у світі діє дев’ять таких центрів. У Хмельницькому готуватимуть кінологічні команди для потреб митних органів країн Східної Європи та Чорноморського басейну. Їх навчатимуть пошуку вибухівки, зброї, грошей та наркотичних засобів. Розробляється програма для навчання кінологів та їхніх собак, які будуть спеціалізуватися на пошуку бурштину.


Завдяки ефективній підготовці кінологічних команд на кордоні країни виявлено більше 400 кілограмів наркотичних та психотропних речовин, понад 184 тисячі пачок цигарок, 358 одиниць вогнепальної зброї, частин та механізмів до неї, понад десять тисяч набоїв.

Хмельницький.