XXIII Міжнародний гуцульський фестиваль третього вересня звуками одночасно десятків трембіт відкриють у Рахові. Планується встановити новий рекорд (найбільша кількість цих музичних інструментів на одній локації), який буде внесено до Національного реєстру рекордів України.

 

На знімку:

 

трембітарі свою справу знають!

 

Гуцули вже традиційно фестивалять у восьми районах (де й проживають) Івано-Франківської, Чернівецької і Закарпатської областей. Рахівщина прийматиме гостей уже вчетверте. Участь у фестивалі, повідомляють з ОДА, візьмуть і делегації з РумуніїУгорщиниСловаччиниПольщіЛитвиБілорусіНімеччини...

 

Самодіяльні мистецькі колективи гуцульського регіону в рамках фестивалю змагатимуться за першість на семи сценах у декількох жанрах: пісенному, музичному, театральному, хореографічному. Райони представлять для участі колективи, основу репертуару яких становлять співанки, коломийки і танці, драматичні твори, сюжети відеофільмів з життя гуцулів. А ще кожен район представить виставку народних умільців.

 

Цими вихідними у "гуцульському Парижі", як іще величають цей високогірний райцентр, відбудеться й другий захід: гастрономічний фестиваль-ярмарок "Гуцульська бриндзя". Проводять тут його щороку, у першу неділю вересня. Це свято повернення вівчарів із полонин. Учасники заходу змагатимуться в номінаціях: найкращі газда і газдиня садиби, народно-музичне мистецтво, роботи народних умільців, кращий ватаг, найкраща продукція вівчарства, найсмачніші гуцульські страви. Прибудуть і зірки української естради та професійні колективи: зокрема, народні артисти України Лілія САНДУЛЕСАВасиль ЗІНКЕВИЧ і Степан ГІГА, заслужений артист України Василь ДАНИЛЮК.

 

Василь НИТКА.

Фото з архіву автора.

 

Закарпатська область.

 

Голос України