У Львові 4 вересня на ділянці за міським арсеналом відкриється безпрецедентний в історії незалежної України меморіальний громадський проект "Простір Синаног". Громадськості представлять результати першого етапу проекту -- законсервовані залишки синагоги "Золота Роза", помаркований фундамент єврейського Будинку навчання (Бейт Гамідрашу) та меморіальну інсталяцію "Увічнення".

 

На знімку:

 

Софія ДЯК -- директор Центру міської історії

Ірина ПОДОЛЯК -- народний депутат України,
перша заступниця голови Комітету Верховної Ради
з питань культури і духовності

Юрґен Марк ЛЄМБКЕ -- керівник проекту
"Муніципальний розвиток Львова"

 

Як розповів менеджер із комунікацій Центру міської історії Центрально-Східної Європи Володимир БЄГЛОВ, "Простір Синагог" сьогодні -- це вісім років безперервної роботи, міжнародних конкурсів, дискусій, досліджень, зламаних списів і віднайдених порозумінь. "У липні 2015-го розпочалися практичні роботи на ділянці "Простору Синагог". У неділю, 4 вересня, відбудеться надзвичайно важлива подія не лише для Львова, а й для усієї України. Тому що це -- прецедент, уперше облаштуванням місць єврейської історії займаються не певні фонди чи організації, а міська влада за підтримки українських та іноземних партнерів, -- зауважив Володимир Бєглов.

 

"Наприкінці вересня у Києві відбудеться день пам'яті, сумні урочистості до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру. У столиці точиться чимало дискусій, які розпочалися нещодавно... Є загроза того, що спосіб ознакування території Бабиного Яру не буде переосмислений належним чином. Натомість той проект, який є у Львові -- "Простір Синагог", -- має свою концепцію. Зараз тут ми бачимо приязний для сучасника простір, глибоке переосмислення того, що відбулося на цьому місці пам'яті. Мені ще не доводилося бачити в Україні таке значне переосмислення історичної пам'яті з поглядом у майбутнє, яке є і відбувається у Львові. Цей проект не локальний, від нього може відштовхнутися і взяти приклад вся Україна", -- наголосила народний депутат України, перша заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Ірина ПОДОЛЯК.

 

Відкриття "Простору Синагог" складатиметься із трьох блоків -- воркшопу "Мапа присутності: місця, ініціативи та досвіди єврейської спадщини в Україні", культурної програми із ознайомчими екскурсіями. Надвечір організатори заходу запрошують усіх також відвідати мистецьку програму "Мистецтво пам'ятати: голоси міста" -- концерт творів Йозефа Коффлера та Марка Копитмана.

 

ДОВІДКОВО

 

Три сакральні синагоги ("Золота Роза", Бейт Гамідраш та Велика міська синагога) були знищені у 1940-х роках під час Голокосту. До війни у Львові мешкало понад 100 тисяч євреїв, із яких Голокост пережили майже 2 тисячі.

 

Христина ГОРОБЕЦЬ.

Фото автора.

 

Львів.

 

Голос України