Завтра у Львові на ділянці за міським арсеналом відкриється безпрецедентний в історії незалежної України меморіальний громадський проект «Простір Синагог». Громадськості представлять результати першого етапу проекту — законсервовані залишки синагоги «Золота Роза», помаркований фундамент єврейського Будинку навчання (Бейт Гамідрашу) та меморіальну інсталяцію «Увічнення».

 

Як розповів менеджер із комунікацій Центру міської історії Центрально-Східної Європи Володимир Бєглов, «Простір Синагог» — це вісім років безперервної роботи, міжнародних конкурсів, дискусій, досліджень, зламаних списів і віднайдених порозумінь. «Уперше облаштуванням місць єврейської історії займаються не певні фонди чи організації, а міська влада за підтримки українських та іноземних партнерів», — зауважив він.


«Нині тут ми бачимо приязний для сучасника простір, глибоке переосмислення того, що відбулося на цьому місці пам’яті. Цей проект не локальний, від нього може відштовхнутися і взяти приклад уся Україна», — наголосила народний депутат України, перший заступник Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Ірина Подоляк.


Відкриття «Простору Синагог» складатиметься з трьох блоків — воркшопу «Мапа присутності: місця, ініціативи та досвіди єврейської спадщини в Україні», культурної програми із ознайомчими екскурсіями. Надвечір організатори заходу запрошують усіх також відвідати мистецьку програму «Мистецтво пам’ятати: голоси міста» — концерт творів Йозефа Коффлера та Марка Копитмана.


Довідково


Три сакральні будівлі («Золота Роза», Бейт Гамідраш та Велика міська синагога) були знищені у 1940-х роках під час Голокосту. До війни у Львові мешкало понад 100 тисяч євреїв, із яких Голокост пережили майже 2 тисячі.

 

Львів.

 


На знімку: директор Центру міської історії Софія Дяк, народний депутат України, перший заступник Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Ірина Подоляк, керівник проекту «Муніципальний розвиток Львова» Юрґен Марк Лємбке.