Поки у військкоматах добровольці записувались в армію, на Хмельниччині у Городоцькій ЗОШ №4 створили перший клас, який отримав назву «Захисник Вітчизни». Після молодшої школи набрали лише дванадцять «добровольців». Ці хлопчики разом із батьками вирішили одягнути військову форму і у такий спосіб показати відданість своїй країні. Вони ще точно не визначились, ким будуть у майбутньому. Але те, що форма і спеціальна програма навчання вже наклали на них свій відбиток, — поза сумнівом.


Їхній викладач Олександр Задоянчук розповідає, що сумлінніших і дисциплінованіших учнів у школі годі й шукати. І решта вчителів погоджуються, що проводити уроки в цих класах — одне задоволення. Окрім загальнообов’язкових, тут є спеціальні предмети, де навчають, як захищати Вітчизну, знайомлять з українською військовою історією, набувають навичок володіння зброєю. Олександр Іванович розповідає, що на перервах тут не побачиш, як хлопчики бавляться машинками чи іншими іграшками. Якщо є час — вони вправляються у складанні рушниці.


Але найголовніше не це. Юні захисники Вітчизни всотують у себе такі поняття, як честь, патріотизм, обов’язок перед країною. Вони вивчають воєнну історію і мають свої версії щодо того, чим має завершитися протистояння на сході України. Спочатку потрібне перемир’я. Найкраще було б просто домовитись, щоб ворог полишив нашу землю. А якщо це не вдається, тоді треба шукати підтримки і допомоги у наших союзників — сильних країн, котрі мають достатньо військової техніки. Було б добре, щоб вони поділились нею з Україною, тоді б наші військові швидше перемогли...


Цьогорічного вересня у городоцькій школі у військовій формі за парти сіли хлопчики вже в трьох кадетських класах. Із перших дванадцяти їх загальна кількість виросла вже майже до півсотні. У школі не виключають, що популярність цих класів зростатиме і надалі.


У майбутньому хтось із цих дітей обере для себе військову спеціальність, інші опанують мирні професії. Але всі вони відтепер знають, що вони — захисники Вітчизни, і в разі потреби завжди боронитимуть її. До повної перемоги. І миру.


Хмельницька область.

 

Учні кадетських класів Городоцької ЗОШ №4.