Численні кредитні оборудки завдають серйозного удару по іміджу банківської системи країни. Потерпають від шахраїв не тільки громадяни, а й фінансові оператори, які працюють в «білій зоні», прагнучи принести своїм клієнтам дохід у вигляді відсотків за депозитом або ж чесно видати кредити, одержавши дохід від тимчасово вільних коштів.

Банки б’ють на сполох

Минулого року в країні вдвічі зросла кількість спроб одержати кредит за підробленими документами, середня сума такої операції збільшилася у два з половиною рази. Сумне лідерство — у Дніпропетровщини.

За інформацією Асоціації «Дніпровський банківський союз», найчастіше доводиться стикатися із різними видами шахрайства. Як правило, шахрайські схеми пов’язані з платіжними інструментами: з картками й безготівковими системами платежу. Також набирає обертів інтернет-шахрайство: коли громадяни на якомусь сайті вводять дані своєї платіжної картки, і ці дані потрапляють у руки несумлінних операторів.

Міліцейські зведення рясніють фактами скоєних аферистами злочинів. Подеколи щодня фіксується по десятку. На початку лютого мешканець Дніпропетровська розмістив в Інтернеті оголошення про продаж шуби дружини. Зацікавлений «покупець» запропонував переказати гроші на картку через банкомат. Продавець відповів, що не вміє користуватися банкоматом, на що шахрай люб’язно погодився по телефону допомогти йому в цьому. Виконуючи вказівки незнайомої людини, потерпілий переказав на рахунок зловмисника понад сім тисяч гривень.

Крім того, є псевдофінансові організації — нібито «кредитні бюро», послугою яких є надання кредитів. Вони відправляють вашу заявку до двох—трьох банків й, одержавши дозвіл, видають вам гроші. Однак деякі посередники беруть комісію до двадцяти відсотків.

— Але коли якийсь із банків готовий надати вам гроші через посередника, то він дасть ті самі гроші й у тому разі, якщо ви звернетеся одразу в банк, — зазначає президент асоціації Володимир Косюга.

Як завжди, під загрозою перебувають ті, хто вирішив обміняти валюту з рук — шахраї можуть або недодати грошей, або всучити фальшиві.

Експерти попереджають і про такий вид махінації, коли кредити бралися за документами, що їх громадяни десь залишали.

— Не можу сказати, що обсяг шахрайських операцій значно зріс за останній час. На сьогодні банківська система стабільна, — резюмує Володимир Косюга. — Я рекомендував би проводити всі фінансові операції винятково в ліцензованих установах.

Аби переконатися, що банк «справжній», потрібно звернути увагу на такі ознаки: окреме повноцінне приміщення, вивіска, стенд із зазначенням номера ліцензії і членства у фонді гарантування внесків, курсівка валют, наказ про призначення курсу валют. При цьому курс валют протягом дня не має змінюватися.

Шахраї: у ногу з часом

Іноді довірливість і наївність громадян просто дивують. 31-річний житель Павлограда розповів, як серед білого дня малознайомий чоловік попросив його допомогти взяти кредит. Той погодився і разом з ним вирушив в магазин, де за своїми документами взяв у кредит побутової техніки майже на 16 тисяч... та віддав її знайомому. У результаті грошей назад так і не одержав, а знайти «приятеля» не зміг.

— Шахрайство не відстає від світових технологій і крокує вперед, — розповів начальник Дніпродзержинського міського управління міліції Роман Кравцов. — Останнім часом активізувалися інтернет-шахрайства. Приміром, ви виставляєте якусь річ на продаж, потім вам телефонують і повідомляють, що її хочуть купити. Керуючись вказівками того, хто подзвонив, люди бездумно переводять кошти на інший рахунок.

Деякі шахраї називаються співробітниками банку. 9 лютого постраждала мешканка Дніпропетровська, яка розмістила в Інтернеті оголошення про продаж машини для затирання бетону. Їй зателефонував покупець, який побажав заплатити 6,5 тисячі гривень. Продавщиця погодилася і вказала свої дані та номер банківської картки. Пізніше подзвонив чоловік, який назвався співробітником банку, і повідомив, що на її картку надійшли гроші, але для їх одержання потрібно активувати картку. Жінка через банкомат за вказівкою «співробітника» банка виконала поступові операції, у результаті яких з її картки було знято понад 16 тисяч гривень.

Уже вкотре нагадуємо про те, що коли ви використовуєте пластикову картку як систему розрахунків, то потрібно дуже уважно ставитися до систем авторизації, доступу до вашої інформації з боку сторонніх осіб. Пін-код, номер вашої картки й секретне слово, яке ви називаєте при реєстрації, повинні бути таємницею, що належить тільки вам.

Для платежів в Інтернеті краще мати додаткову картку — їх сьогодні надають багато банків. На неї можна перераховувати необхідну суму для оплати товарів. У цьому разі навіть якщо хтось і одержить доступ до такої картки, грошей на ній не буде.

— Користувачі платіжних карток дедалі більше довіряють безготівковій формі розрахунків, бо усвідомлюють, що це зручно, безпечно й економічно, — зазначила заступник генерального директора департаменту інформаційних технологій і платіжних систем НБУ Інна Табак. — Спостерігається тенденція до зростання кількості безготівкових платежів за товари й послуги, яка забезпечується, зокрема, за рахунок удосконалення інфраструктури — збільшення числа банкоматів, платіжних терміналів тощо.

До речі

За даними НБУ, на початку року в Україні кількість активних платіжних карток в обігу становила 35,6 мільйона, що на 2,5 мільйона більше порівняно з 2012-м. Домінують картки з магнітною смугою, карток з магнітною смугою і чипом зафіксовано понад півтора мільйона. Торік загальна сума операцій з використанням платіжних карток становила 916 мільярдів гривень, що на 175 мільярдів більше, ніж у 2012-му. Найбільші показники за кількістю платіжних карток, банкоматів і платіжних терміналів демонструють Київська, Дніпропетровська та Донецька області. В Україні встановлено понад сорок тисяч банкоматів і 221 тисяча терміналів.