6 березня в складальному цеху держпідприємства «ВО «Південний машинобудівний завод» відбулося макетування космічної головної станції ракети-носія «Дніпро-2013 №1» з макетами космічних апаратів.

— При підготовці до кожного пуску проводиться макетування, — розповіли «Голосу України» у прес-службі КБ «Південне». — Установлюються макети космічних апаратів для того, щоб перевірити, чи правильно вони сідають на свої місця, як з’єднуються кабелі тощо.

Цей носій, розроблений у КБ «Південне» і виготовлений на Південмаші, має у нинішньому червні вивести на орбіту близько 35 супутників з понад півтора десятка країн, зокрема і України. За кількістю супутників, що запускаються, цей пуск є рекордним у своєму класі ракет-носіїв. У макетуванні взяли участь представники компаній-замовників з Єгипту, Італії, Іспанії, Японії, Канади та Казахстану.

— Сьогодні макетується перший казахстанський супутник дистанційного зондування Землі. Наша країна покладає на цей пуск великі сподівання, — відповів на запитання «Голосу України» представник компанії-замовника з Казахстану Темирхан Алібай. — Розраховуємо, що й у майбутньому реалізуємо чимало спільних проектів. У виборі партнера між Україною й Росією ми керувалися критеріями ціни і якості. Зупинилися на Україні й думаємо, що не прогадали.

Фото автора.

Триває процес макетування супутника.