У рамках Форуму видавців у Львові відбулася презентація книги письменника, перекладача, народного депутата України 3-го скликання Івана ДРАЧА "Листи". У книжці -- вибране листування із друзями та колегами, класиками літератури, відомими митцями.

 

На знімку:

 

журналіст Віталій АБЛІЦОВ
та письменник Іван ДРАЧ
під час презентації "Листів"

 

"Зі Львовом у мене пов'язані гарні спогади. Завжди, перебуваючи тут, згадую із приємністю своїх товаришів, життя яких пов'язане із містом Лева. Щоразу, як проходжу повз галерею мистецтв, пригадую її директора Бориса Возницького, прекрасну людину, мого друга, котрий вів подвижницьке життя.

 

Як у нього "працювала" та зірка Героя України! Він одягав її постійно, бо завжди було треба щось пробивати для добрих справ. Одного разу Борис Григорович сказав мені: "Іване, ти знаєш, я так уже хочу на той світ..." Я здивувався, питаю, та що ти таке кажеш, чому? А Возницький відповідає: "Та як чому? Там я зустрінуся із Потоцьким, із Пінзелем, там -- найкращі люди!" Можу згадати ще одного мого товариша -- видатного художника Євгена Безніска. Колись він мене врятував! Якось я затримався на зйомках "Тіней забутих предків", а мав зареєструватися, щоб подати заяву на шлюб із моєю майбутньою дружиною. То Євген пішов замість мене, як Іван Драч, і записався там замість мене. Це можна було довірити лише найкращому другові", -- ділиться спогадами Іван Федорович.

 

Упорядкував "Листи" український журналіст Віталій АБЛІЦОВ. "Ця книжка -- особлива. Коли Іван Федорович попросив мене попрацювати із його листами, то, зізнаюся, не мав значного ентузіазму до праці. Згодом, у процесі досліджень, розшифровування листів, почала розкриватися неймовірна картина!.. Я подумав: "Слава Богові, що взявся за цю надзвичайно цікаву справу, повну відкриттів!" -- розповів Віталій Абліцов.

 

Христина ГОРОБЕЦЬ.

Фото автора.

 

Львів.

 

Голос України