Вихідними, 24—25 вересня, у Львові шостий рік поспіль пройдуть Дні європейської спадщини. Цього разу темою стали сади і парки міста.

«Дні європейської спадщини — традиційний для Львова захід. Загалом це — ініціатива Ради Європи, яка кожного вересня відбувається у різних містах. Основна ідея — привернути увагу до історії, спадщини та інших цінностей, які є недостатньо, скажімо, розпіареними, однак від цього не менш цікавими. Організатором Днів європейської спадщини є Львівська міська рада спільно з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GІZ», — розповіла Лідія Федчук, координатор проекту «Дні європейської спадщини».
«Цього року заплановані два заходи — ігри-квести. Один із них, наприклад, має назву «Тротуарні історії», ми розробили його разом із берлінськими архітекторами», — зазначила представник GІZ Наталія Тарнавчик. Як розповіли організатори, гра спрямована на знаходження візерунків на тротуарах та виконання творчих дій на вулицях міста. Ідея заходу виникла у зв’язку з тим, що елементи автентичного покриття вулиць часто змінюються або просто зникають, тому на них розробники гри зосередили особливу увагу. Окрім зображень на тротуарах учасникам гри потрібно також відшукати архітектурні елементи та цікаві об’єкти на фасадах.
Дні європейської спадщини (European herіtage days) офіційно започатковані 1991 року й відбуваються кожного вересня у країнах, які приєдналися до Європейської культурної конвенції. Це дні, коли маловідомі закриті споруди міст відкривають свої двері для гостей, щоб показати таємниці, приховані за їхніми фасадами. Організатори львівських заходів розповіли, що ця традиція покликана привернути увагу до культурних надбань та їхньої ролі у розвитку сучасного суспільства.
Упродовж 24—25 вересня можна буде відвідати фотовиставку, присвячену парку імені Івана Франка. Тут покажуть світлини з приватних колекцій, а також — фондів Львівського історичного музею, музею історії Львівського національного університету ім. І. Франка та Центру міської історії Центрально-Східної Європи. Також — виставку «Арнольд Рерінг (1840—1913 рр.) — мистецтво і природа в урбаністичному розвитку Львова» про творчість відомого ландшафтного архітектора, садівника та інспектора міських плантацій Львова. Під керівництвом Рерінга були спроектовані більшість зелених просторів міста на зламі XІX—XX сторіч: Стрийський парк, Личаківський парк, Гетьманські вали (сучасний проспект Свободи), інші сквери та парки міста Лева. Городяни та гості міста зможуть відвідати різноманітні екскурсії — Музей пожежної справи Львівщини, Стрийський парк, побачити закритий в інші дні колишній будинок військових інвалідів (тепер — будівля Львівського державного університету безпеки життєдіяльності), відвідати Винники — одне з найдавніших містечок на Галичині, послухати цікаві лекції «Про творців парків та садів Львова, про деякі парки та події», «Стрийський парк: минуле та майбутнє», дискусію «Історичні сади і парки Львова: проблеми реконструкції» тощо.
Усі заходи в рамках Днів європейської спадщини безплатні. Деякі з них мають кількісне обмеження учасників. Для того, щоб долучитися до них, варто зареєструватися до 22 вересня на сайті www. lvіv. travel або із 10:00 до 18:00 за телефоном +38 067 37 07 845.

Львів.

 

 

Олександра Провозін — представник GІZ, Володимир Чишинський — головний інженер львівського комунального підприємства «Зелений Львів», Лідія Федчук — координатор проекту «Дні європейської спадщини», Наталія Тарнавчик — представник GІZ, Олександр Завадович — представник парку «Знесіння».

Фото автора.