Показове тренування перед міськрадою провели тренери та гравці хмельницького футбольного клубу "Поділля". Причому зробили це перед початком роботи чергової сесії. Так спортсмени хотіли продемонструвати, що міська влада, начебто, не переймається проблемами новоствореної команди. Мовляв, футболісти опинились у ситуації, коли тренуватись їм ніде, а тому й не знайшли зручнішого місця, ніж площа перед міською радою.

 

На знімку:

 

показове протестне тренування
гравці і тренери
футбольного клубу "Поділля"
провели перед будівлею Хмельницької міської ради

 

-- Стадіони закриті на реконструкцію, спортивні школи не пускають -- кажуть, що немає вільного часу. То де цим хлопцям тренуватись? -- запитанням на запитання відповів тренер Олександр ІРКЛІЄНКО. -- Вже третю гру команда проводить на виїзді. Виходить, що вдома цій команді, де зібрані молоді гравці віком 17--19 років, немає місця. Як їм набирати досвіду і розвиватись? Це при тому, що у глядачів є інтерес до гри нашої команди, на кожен матч приходить по чотири--п'ять тисяч вболівальників.

 

Якщо вислухати лише цю сторону конфлікту, то могло б видатись, що влада справді вставляє палки у колеса своєму ж дітищу. Але не все так однозначно у цій історії.

 

Попри те, що команда хоче стати достойним наступником ФК "Поділля", котрий припинив своє існування майже десятиліття тому, у теперішньому варіанті вона заявила про себе лише у квітні. За задумом президента клубу та тренерів, створення нового клубу мало сприяти розвитку футболу в краї. Вони поставили перед собою доволі складне і амбітне завдання -- самостійно виховати професійних футболістів, спираючись насамперед на юних гравців із спортивних шкіл та дитячого футбольного клубу. Тож головне завдання, котре одразу сформував президент клубу Євген БЕЙДЕРМАН, -- спочатку не так перемоги, як постійний розвиток і вдосконалення.

 

У той момент про будь-які непорозуміння футболістів із владою не йшлось. Навпаки, говорили про спільне розв'язання проблем із реконструкцією стадіону, мовляв, треба трохи зачекати, і погодили питання фінансування клубу.

 

І ось тепер таке демонстративне тренування на сходинках міськради, як докір владі за неувагу до футболу і команди.

 

Те, що в обласному центрі не працюють два стадіони, -- це факт. Один із них -- "Локомотив" -- закритий на довготерміновий ремонт і реконструкцію, які продовжаться щонайменше до весни наступного року. Другий -- центральний спорткомплекс "Поділля" -- так само реконструюється, і саме через це тимчасово закритий для тренувань і футбольних матчів. Але зрозуміло, що все це тимчасово, бо його роботу планують відновити вже з початком жовтня. Тож піднімати бурю у склянці води навряд чи варто було. Тим більше, що, за словами начальника управління молоді і спорту Хмельницької міськради Сергія Ремеза, команду не викинули просто на вулицю -- поки домашній стадіон ремонтується, їй запропонували кілька тижнів пожити і потренуватись у Нетішині, де для цього є хороші умови. Але керівництво клубу від цієї пропозиції відмовилось, обравши дивну наступальну тактику.

 

У міськраді здивовані такою позицією. Адже, за словами міського голови Серія СИМЧИШИНА, насправді у місті робиться чимало для розвитку спорту взагалі і відродження футбольної команди зокрема. І її часткове фінансування із міського бюджету -- безпосереднє тому свідчення.

 

Мало того, саме під час сесії, коли футболісти тренувались перед вікнами міськради, депутати ухвалили два рішення, спрямовані на розвиток і підтримку саме футболу. Одним передбачено, що ДЮСШ № 3 передасть в тимчасову безплатну оренду міській громадській організації "Дитячо-юнацький футбольний клуб "Поділля" свій стадіон. Щоправда, за певних умов: футболісти займатимуться там, коли поле буде вільне від занять. І ще вони мають за свій рахунок відремонтувати огорожу і покриття поля, облаштувати освітлення та встановити роздягальню. Можливо, все це трохи накладно для команди. Але не варто забувати, що всім зробленим скористаються і самі юні футболісти. До того треба розуміти, що без таких компромісів не обійтись, особливо тоді, коли бюджети всіх рівнів страждають від фінансового дефіциту.

 

Іншим рішенням сесії депутати дозволили ДЮСШ № 2 передати свій стадіон у таку ж оренду громадській організації "Дитячо-молодіжний футбольний центр "Професіональний м'яч". І так само за умови, що центр відремонтує огорожу, зробить покриття спортмайданчика та благоустрій території.

 

Нічого не вдієш: спорт сьогодні -- заняття не з дешевих. Тож міська влада подбала про те, щоб юні футболісти мали місце для тренувань, але водночас сподівається на те, що ці організації також докладуть зусиль, в тому числі і фінансових, щоб підтримати спортивну інфраструктуру міста.

 

Водночас, розуміючи, що далеко не кожна родина юних спортсменів може дозволити собі платні заняття, подбали про те, щоб не менше десяти відсотків тих, хто займатиметься у тренувальних командах, робили це безплатно як діти із малозабезпечених родин.

 

На цьому тлі показове тренування ФК "Поділля" виглядало щонайменше дивно. Зрозуміло, що у такого молодого клубу, котрому ще рости і рости, в усіх розуміннях цього слова, є чимало клопотів і проблем. То чи варто створювати своїми руками ще й якісь додаткові конфлікти. Навряд чи це допоможе реальному розвитку футболу в місті.

 

Ірина КОЗАК.

Фото автора.

 

Хмельницький.

 

Голос України