У Європі з повагою ставляться до культури і щороку проводять міжнародні фольклорні фестивалі. Наша делегація музикантів і танцюристів (на знімку) цього літа представляла культурні традиції України у Португалії, Іспанії та Франції. Очолив групу музикантів відомий баяніст, керівник ансамблю народних інструментів «Скерцино» сумчанин Леонід Островський.

«Світ танцю» — під такою назвою відбувся перший фестиваль в одному з міст Португалії. Участь у ньому брали закордонні та національні групи із різних регіонів. Сотні виконавців протягом дванадцяти днів влаштовували яскраве дійство і збирали десятки тисяч глядачів.
Наша творча група ознайомилася з культурою та побутом португальців, історією міст Порту, Браги, зустрілася з українською діаспорою. Вразила жвава молодь. Там для оздоровлення і фізичного виховання обладнано велику кількість спортивних майданчиків, зокрема й на березі океану. Вони відкриті цілодобово.
Другий фестиваль на українську делегацію чекав у Іспанії. Протягом тижня митці виступали на центральному майданчику міста Ла-Корунья на березі Атлантичного океану, милувалися дивовижними видами, купалися у примхливих водах.
Найбільш чисельним виявився фестиваль у Франції, куди з’їхалися колективи з усього світу... Концерти відбувалися у різних містах та селах департаменту Авейрон, і українська група ознайомилася із краєвидами Франції, які приємно вражали схожістю з нашими і нагадували про Батьківщину: Альпійські гори схожі на Карпати, район каньйону, неподалік Родеза, нагадував місцевість Кам’янця-Подільського. Невеликі провінційні містечка зачаровували своєю вишуканістю та гостинністю, вражали кількістю квітів, а старі базиліки, замки та будинки засвідчували вікові традиції поселень, що ретельно зберігаються місцевими мешканцями.
Усі виступи збирали безліч шанувальників. Понад тридцять концертів супроводжувалися аншлагами та бурхливими оплесками.
Артисти безмежно вдячні організаторам та волонтерам з України, Португалії, Іспанії, Франції за можливість представити надбання українського народу на європейській сцені. Сподіваємося на продовження хорошої традиції та на участь у нових фестивалях.

Суми.

Фото автора.