Ранкове засідання 4 жовтня

Учора у Верховній Раді був день екологічної та промислової політики. Хоча перед обговоренням деякі депутати закидали, що в порядку денному не ті питання, які найбільше турбують людей — про захист довкілля, диких тварин чи створення індустріальних парків, і вимагали розглядати питання зниження тарифів, заборони виселення із житла за комунальні борги, розвитку енергетики, соціального захисту. Але законотворча робота — це не красиві гасла і бійки перед телекамерами. А створення законодавчої бази, яка стане підґрунтям для реформ і змін на краще. «Війна — не привід не проводити реформи у країні», — зауважив народний депутат Олексій Рябчин (фракція «Батьківщина»). А лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко подякував за те, що до порядку денного включено законопроекти, які сприятимуть розвитку підприємництва, дерегуляції, спрощенню ведення бізнесу, а відтак — створенню нових робочих місць із гідною зарплатою. Охорона навколишнього середовища — теж реформа.

Після виступів від депутатських фракцій народні обранці затвердили календарний план проведення пленарних засідань на 4—7 жовтня з урахуванням висловлених пропозицій. Затвердити доопрацьований порядок денний п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (№ 5060) народні депутати знову не змогли, бо забракло голосів (191 «за»).

 першому читанні прийнято низку законопроектів на екологічну тему. Серед них — проект закону про внесення змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» (щодо повноважень у галузі охорони навколишнього природного середовища) — № 4551 (229 «за»). Як доповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, головною метою прийняття законопроекту є врегулювання питання передачі повноважень від територіальних органів центрального органу виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям. Під час обговорення Сергій Рудик (фракція БПП) висловив думку, що ліквідовані обласні екологічні управління були «корупційними годівницями», а нині триває боротьба за грошові потоки — куди підуть екологічні відрахування. Сергій Матвієнков (Опозиційний блок) наголосив, що екологічні кошти повинні залишатися на тих підприємствах і в тих регіонах, де найбільше забруднення довкілля. Адже зараз немає жодних стимулів для підприємств займатися екологією. Бо чим більше димить завод, місто чи регіон, тим вигідніше центру, і тим більше коштів надходить у центр.

Прийнято за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення охорони екомережі) — №1769.

Голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Іван Рибак під час обговорення зауважив, що ситуація потребує законодавчого врегулювання створення та функціонування територій та об’єктів природно-заповідного фонду, особливо на місцевому рівні.

У першому читанні прийнято і проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни згідно з міжнародними угодами) — № 3445. Зокрема, на виконання Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів пропонується внести доповнення до ст.20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», яким заборонити полювання із застосуванням свинцевого шроту на всіх поясах особливого режиму зони санітарної охорони джерел питної води.

Законопроектом також передбачено заборонити використання газу, отрути для диких тварин, знищення природних місць мешкання диких тварин (як того вимагає Бернська конвенція) у законах «Про тваринний світ» та «Про захист тварин від жорстокого поводження». Верховна Рада дала «зелене світло» імплементації європейських екологічних норм про охорону рідкісних видів тварин і рослин, ухваливши за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації європейських екологічних норм про охорону середовища рідкісних видів тварин і рослин)» — №2604. «Цим законопроектом ми захищаємо від знищення рідкі види тваринного та рослинного світу, занесені до Червоної книги України», — зауважив народний депутат Олег Барна.

У першому читанні прийнято і проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру (щодо спеціального водокористування) — № 3323. Як зауважив автор законопроекту — народний депутат Іван Рибак, у нашій державі досі не було єдиної структури, яка відповідала би за водопостачання, а існували розрізнені структури. Хоча проблема з водою в нашій країні дуже на часі та є гострою. Особливо це відчутно на Півдні та в Західній Україні. Багато малих річок пересихає, а в криницях уже давно немає води. Законопроектом пропонується запровадити принцип басейнового водокористування. Міністр екології Остап Семерак відзначив, що в цьогорічному Держбюджеті на всі річки та водойми в Україні виділено всього 200 тисяч гривень.

У цілому прийнято проект закону «Про внесення зміни до статті 265 Кримінального кодексу України щодо добровільної здачі радіоактивних матеріалів» — № 4612. Ним встановлено правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які добровільно здали органам влади радіоактивні матеріали (джерела іонізуючого випромінювання, радіоактивні речовини або ядерні матеріали, що перебувають у будь-якому фізичному стані в установці або виробі чи в іншому вигляді).

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про створення у Верховній Раді восьмого скликання відповідно до Регламенту трьох нових міжфракційних депутатських об’єднань, зокрема, «За збереження життя людей на дорогах» (головою обрано Ігоря Діденка), міжфракційного антикорупційного об’єднання «Наступ» (співголови — Андрій Левус, Ігор Артюшенко, Микола Княжицький). А також міжфракційного депутатського об’єднання щодо сприяння розвитку зв’язків із територіями (головою якого обрано Андрія Реку).

Головуючий також повідомив про обрання народних депутатів — членів депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Ірини Луценко та Сергія Березенка заступниками голови фракції.

 

 

Євген Балицький, Анатолій Дирів, Дмитро Колєсніков.

 

 

Віктор Галасюк, Віктор Кривенко, Артур Герасимов.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.