Міжнародний Ягелонський ярмарок у польському Любліні дивує не тільки витворами мистецтва, а й унікальними долями та неймовірними зустрічами. Підтвердження цьому — участь у ярмарку майстрів з українського міста Радивилова, що на Рівненщині.

 

Вони представляли Центр дослідження і відродження Волині під керівництвом Володимира Дзьобака, знайомили тамтешнє населення з перлинами витонченого ткацького мистецтва. А саме — із волинським серпанком, який вважається найвищим пілотажем у ткацтві. Ця легка напівпрозора тканина у давні часи була мрією українських дівчат. Технологію виготовлення загублено в часі, проте після тривалих досліджень у Радивилові її знову відродили і вона продовжує приємно дивувати не тільки Україну, а й відвідувачів ярмарку.


Неочікуваною і трепетною стала історія представлення книги «Історико-етнографічний атлас», що увібрала у себе калейдоскоп традиційного одягу Полісся — від давнини до сьогодення.

 


— Цією книгою, —  розповідає учасниця ярмарку, радивилівчанка Людмила Хороновська, — змістовною і гарно ілюстрованою, цікавилося багато люду. Зокрема, й дві літні жіночки (на знімку). Як з’ясувалося, це були рідні сестри, які народилися в Україні, але вже кілька десятиліть мешкають у Польщі. Вони уважно гортали атлас. І раптом почали вражено гомоніти і плакати. Було видно, що їхньому здивуванню немає меж. З’ясувалося, що вони впізнали жінку на одній зі сторінок книги. Звали майстриню Палажка Степанець. Вона з Житомирської області, із села Покровське Олевського району. Одне слово, героїня публікації — це мати польських українок, що завітали на ярмарок. Вони з мамою до останніх днів її життя підтримували міцний зв’язок. Мають багато речей, створених її руками, низку фотографій, а от тих, опублікованих в «Історико-етнографічному атласі», у них не залишилося. Тепер завдяки такій несподіваній зустрічі стало більше і маминих світлин, і, звичайно, світлої пам’яті про неї — як про талановиту українку, яка примножувала народні традиції і заново відкрилася рідним дітям.


Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.


Млинів Рівненської області.


Фото надане Людмилою ХОРОНОВСЬКОЮ.