У «Книзі Миру», яку до Івано-Франківська привезла дружина Президента України Марина Порошенко, свої побажання написали дев’ятеро школярів. Жанна та Данило Позняки, Вікторія Сизоненко, Сергій Мальчук, Олександр Туманов, Ангеліна Небор, Андрій Дубіль, Вікторія Мошук, Анна Гаврон навчаються в ЗОШ №17. Усі вони — діти воїнів-захисників. Звертаючись до присутніх, перша пані країни наголосила на важливості цінувати мир як найбільше благо на землі. На завершення зустрічі івано-франківські учні, чиї батьки є учасниками АТО, разом із пані Порошенко вклеїли сімейні фотографії у «Книгу Миру» та долучились до світових побажань українському народу жити в мирі і злагоді.

 


Перебуваючи в єдиній в Івано-Фраківську інклюзивній ЗОШ №17, Марина Порошенко завітала на заняття шкільного гуртка «Умілі ручки», вихованці якого виготовляли паперових птахів миру, та долучилася до створення оберегів-орігамі. Директор школи Дарія Новікова розповіла, що інклюзивну освіту в навчальному закладі запроваджено 2013 року. Тут здобувають освіту три дитини з інвалідністю, ще двоє навчаються за індивідуальною програмою. Окрім того, із 2002 року школа щорічно надає освітні послуги майже 60 дітям, які перебувають в Івано-Франківському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації.


Голова ОДА Олег Гончарук, який разом із дружиною Людмилою супроводжував гостю, повідомив, що з поточного навчального року в 46 загальноосвітніх закладах краю навчається 59 дітей з особливими освітніми потребами.


 Марина Порошенко завітала також на ІV Мальтійський приятельський бал для людей з інвалідністю та волонтерів. Вітаючи присутніх, вона зауважила, що ідея проведення такого осіннього балу вже стало доброю традицією в області: «Відчувається, що за чотири роки існування цього свята ви стали однією великою родиною, знайшли багато друзів та повірили у власні сили». Також нагадала про яскраві перемоги українських паралімпійців у Ріо-де-Жанейро і наголосила, що у нашої країни великий потенціал, а в українців — надзвичайна сила духу та жага до перемог. На святковий вечір до міста Тисмениці прибули понад півсотні пар на інвалідних візках з Івано-Франківщини, Львова та Києва. Програма вечора була насиченою та жвавою: пари танцювали під мелодії муніципального естрадно-симфонічного оркестру під керівництвом Валерія Чикириса. Також у програмі вечора були різноманітні майстер-класи й танцювальні ігри.


Під час заходу традиційно відбувся конкурс на найкращу зачіску та сукню, а кульмінацією вечора стало оголошення короля та королеви балу. Переможці отримали від Марини Порошенко сучасну українську літературу.



Івано-Франківська область.


Фото надано прес-службою ОДА.