Зведення новобудови в Чернігові, про яку писав "Голос України", -- 120-квартирного будинку, 14 квартир з якого мали бути безплатно надані воїнам АТО, схоже, зупинилося не розпочавшись. Велика група мешканців прилеглих будинків повалила паркан, вирвала з бетону закладну капсулу і заявила, що не дасть тут будуватися.

 

Мотив протестувальників: тут знаходиться Березовий гай, і зелену зону забудовувати не можна. Таку позицію підтримали місцеві депутати від "Демальянсу" та "Самопомочі". Їхні противники вказують, що і власники квартир, які вже стоять, також оселилися в парку свого часу, то чому ж не дають будувати квартири для інших людей? А забудовник вибрав місце саме тут через близькість до інженерних комунікацій, що могло би здешевити будівництво.

 

У всякому разі міський голова Чернігова Владислав Атрошенко повідомив на своїй сторінці в соцмережах, що воля громади -- для нього вище за всі інші розрахунки.

 

З його ініціативи виконком Чернігівської міської ради одноголосно підтримав відміну містобудівних умов та обмежень для одного з трьох будинків у районі Березового гаю, проти спорудження яких активно виступають жителі цього мікрорайону. Перед голосуванням він пояснив ситуацію, що склалася: "Питання зведення трьох будинків на ділянці, яка практично межує, а в одному випадку заходить на територію Березового гаю, збурило громадськість. Я особисто вчора виїздив на місце з профільним заступником, начальником управління архітектури та забудовником. Ми дивилися план-схему та де планується розташування цих будинків на місцевості. Я вважаю, що логічною і однозначною в цьому випадку є наша реакція як міської влади, яку обирали люди.

 

Там три черги, перша -- найдальша, яка заходить на території колишнього озера. Візуально навіть видно, що цей будинок заходить своїм кутом у Березовий гай. Моя ініціатива -- відкоригувати прийняті раніше рішення в частині першої черги треба однозначно.

 

Стосовно другої та третьої черг: щоби уникнути можливих судових позовів з усіх сторін, я пропоную це питання поки довивчити. Зокрема, щодо меж. Адже наше сьогоднішнє рішення в цьому питанні ускладнюється тим, що межа паркової зони не визначена".

 

Голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, на якого покладено Президентом питання забезпечення учасників АТО житлом, переконаний: "Кинутий поміж людьми клич про недопущення забудови зеленої зони -- приклад того, як голослівним інформаційним "вкидом" можна спаплюжити здорову ідею. Приклади попередніх подібних ситуацій дають підстави припускати, що, ймовірно, людей, які щиро переживають за свій район і місто, вкотре використали. Щиросердні чернігівці, підігріті "вкидом" про забудову зеленої зони, про що взагалі не було мови, і зараз, крім чуток, немає підстав говорити -- могли і для себе непомітно перетворитися на дієвий інструмент рекету в руках чергових "дітей лейтенанта Шмідта".

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України