Згідно з Моніторингом Інституту соціології НАН України, прожитковий мінімум, на думку українських громадян, нині має становити 4336 грн., що майже втричі перевищує наявний показник. Крім того, респонденти впевнені: потрібно, щоб мінімальна сума у розрахунку на одну особу в сім’ї, яка б забезпечувала нормальне існування їхньої родини, дорівнювала 6903 грн. Хоча нині дохід пересічного мешканця країни (враховувалися зарплати, пенсії, стипендії) сягає 2421 грн.


До речі, подібне дослідження проводилося наприкінці літа 2013-го, ще до початку соціально-економічних змін. Тоді прожитковий мінімум, на думку громадян, мав становити 3121 грн., а середній дохід був 1713 гривень.


Цікавий факт: як і три роки тому, абсолютна більшість опитаних (78-80%), оцінюючи матеріальне становище власної сім’ї, заявляє, що їм вистачає лише на прожиття, передусім на продукти харчування.


Олександр ШУЛЬГА,  кандидат соціологічних наук, старший науковий співробітник відділу Теорії та історії соціології Інституту соціології НАН України.