Минулого тижня проукраїнські жителі Донецька виклали в Інтернеті два відео, як вони «привітали» окупантів з «Днем прапора ДНР». Одна група піднялася на терикон, розташований у межах міста, й підняла на ньому український прапор.


«Захарка, ми до тебе дорогу знаємо!..»


Четверо чоловіків представилися організацією «Опір Донбасу», що, за їхньою заявою, діє від імені й за дорученням усіх патріотів Донецька: «Ми піднімаємо державний прапор нашої Батьківщини — України із твердою впевненістю, що окупантів буде видворено з Донбасу найближчим часом. А прапор занесеної нам чуми «Новоросії», який приніс Донбасу, Донецькій, Україні й навіть Росії тільки горе, смерть, руйнування, калік, сиріт, удів, буде забуто як моторошний кривавий кошмар. Слава Україні! Героям Слава! Слава Нації! Смерть ворогам! Захарка (Олександр Захарченко — ватажок донецьких терористів. — Прим. ред.), ми до тебе дорогу знаємо! Незабаром...»


У той само день патріоти з цієї організації зафільмували, як спалюють прапор терористичної організації «ДНР», називаючи цю недореспубліку зовсім не народною, а бандитською і злочинною.


Патріоти на відео приховують обличчя, а на записі змінено їхній голос. Це вимушені заходи, тому що будь-який прояв патріотизму стосовно України на окупованій території може нести смертельну небезпеку.


«За них б’ється Україна...»


Минулого тижня «Голос України» розповів про те, що терористами було заарештовано 19-річного луганчанина Владислава Овчаренка. Разом із ним бойовики схопили групу молодих хлопців—уболівальників футбольного клубу «Зоря». Їх усіх звинувачують у «шпигунстві проти республіки». Але, як нам написали в газету жителі окупованого Луганська, головною «провиною» молодих людей був той факт, що вони сфотографувалася в центрі міста з українським прапором.


— Владислав перебуває в ув’язненні передусім за свою громадянську позицію, а не за «шпигунство», — впевнений луганський правозахисник Костянтин Реуцький. — Непропорційно жорстоке переслідування за мирне висловлення громадянської позиції і критику самопроголошеної «влади» (бойовики погрожують Овчаренку 15 роками позбавлення волі. — Прим. ред.) учергове указує на неготовність окупантів додержуватися базових принципів прав людини й виконувати свої зобов’язання в рамках «Мінського процесу». Ні про які вибори в ОРДЛО без дотримання цих базових стандартів не може бути й мови.


На превеликий жаль, на даний момент батькам відмовилися повідомити, де тримають Влада. Зв’язатися із сином також не дозволяють.


Як уже повідомляв «Голос України», народний депутат, уповноважений Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко заявила, що питання про за-
триманих за звинуваченням у «шпигунстві» уболівальників луганської «Зорі» буде обов’язково порушено на Мінських переговорах.


— Щоправда, всіх, про кого ми згадуємо в Мінську, ФСБ вносить до списку: за них б’ється Україна, а отже, вони — шпигуни, диверсанти, партизани й працюють на українську розвідку, — зазначила Ірина Геращенко.


На думку Костянтина Реуцького, Владислава Овчаренка терористи схопили за його висловлювання, які він, перебуваючи в Луганську, публікував в Інтернеті, ведучи в тому числі й блог в Twіtter — «Луганська Хунта».

 

 

 

«Мудрість панує над зірками»


Багато українських патріотів, змушені жити на окупованій території, через постійну загрозу своєму життю й безпеці близьких, тепер навіть в Інтернеті не ризикують висловлювати свої погляди. Єдиною віддушиною для них стають закриті групи, в яких вони спілкуються між собою і з надійними друзями з «великої землі». Але водночас, як нам пишуть читачі з окупованих територій, це в жодному разі не може бути «Вконтакте» або «Одноклассники». Ці дві популярні соцмережі перебувають під офіційним контролем ФСБ РФ. І навіть закритість групи не дає конфіденційності. Для свого захищеного спілкування проукраїнські жителі Донбасу вибирають винятково «Фейсбук».


«Тут ми обговорюємо різні теми, починаючи від побутових і закінчуючи великою політикою, — написав нам луганчанин Володимир Д. — Але минулого тижня найпопулярнішою інформацією була та, якою порадувала українських патріотів наша військова розвідка. А якщо бути точнішим: нова її емблема. Зізнаюся, це була краща новина. Чіткіше охарактеризувати доктрину було дуже складно. А ще більш ємко її прокоментував відомий письменник, а в минулому розвідник головного розвідуправління СРСР (ГРУ) Віктор Суворов. Його постом ми активно ділилися, а потім обговорювали у своїй закритій для сепарів групі. Отож він написав: «Тролінг 800-го рівня — це нова емблема української військової розвідки.


1. Девіз російської розвідки — «вище тільки зірки», української — «мудрість панує над зірками».


2. Символ російської розвідки — кажан, української — сова... Здогадайтеся, ким харчується (на емблемі російської розвідки — кажан. — Прим. ред.).


3. Ну й щоб напевно: сова встромляє меч у карту Росії. Як то кажуть, ні додати, ні відняти...».


Підготував Влад СЕМЕНЧУК.


Фото із соціальних мереж