Минулого тижня на деяких інформсайтах з’явилося повідомлення про нібито плановане підвищення зарплат військовослужбовцям ЗСУ й інших силових відомств. Мовляв, «Кабінет Міністрів затвердив єдиний розмір грошового забезпечення для військовослужбовців усіх силових відомств (СБУ, НГУ, ЗСУ, прикордонна служба)», після чого люди в погонах одержуватимуть від 10 до 22 тисяч гривень. А в тому, що для такого глобального підвищення грошового забезпечення є необхідні кошти, запевнив... «міністр фінансів України Олександр Шлапак».

 

Хоч би як нам усім цього хотілося, але ця інформація не відповідає дійсності. Поширена «сенсація» застаріла на кілька років — пан Шлапак пішов із посади міністра фінансів ще в грудні 2014 року. Чим керувався екс-міністр у той час, даючи такі обіцянки, сказати складно. Та й чи казав він їх взагалі. Реальним же нині є той факт, що ще в січні 2016 року уряд істотно збільшив грошове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України. І зараз зарплата контрактника «стартує» від семи тисяч гривень. До цієї суми додаються виплати залежно від посади, звання, перебування в АТО...


Крім цього, враховуючи анонсоване Кабміном збільшення прожиткового мінімуму, згідно з чинним законодавством передбачено обов’язкову індексацію. Проте, якщо говорити про оцінку в грошовому еквіваленті праці наших захисників в умовах реальної воєнної агресії РФ на сході України, то дві «мінімалки» — це занадто занижена ціна ризику. І їхні зарплати мають бути значно більшими.