Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив освячення місця та наріжного каменя для відновлення Свято-Миколаївського храму в музеї просто неба в Пирогово. "Голос України" писав про перипетії навколо цього храму на Чернігівщині.

 

Унікальну пам'ятку національного значення 1763 р. було нещодавно перевезено на Київщину з села Городище Менського району Чернігівської області. Востаннє богослужіння у храмі звершувалося в 1960-х роках. Потім у ньому зберігали зерно, а згодом церква взагалі стояла пусткою.

 

Вона збудована без жодного цвяха за специфічною технологією. На її стінах збереглися розписи, датовані серединою XVIII ст. Храм пов'язаний з родиною видатних українців Кістяківських, один з яких був винахідником світового рівня та радником президента США.

 

На жаль, храм виявився не потрібним селу. "Навіть директор школи агітувала проти збереження цієї церкви, -- з болем зазначає депутат Чернігівської обласної ради, мешканець сусіднього селища Березна Менського району Василь Леоненко. -- Що вже казати про рядових сільських депутатів, які заявили, що в них один храм у селі є і досить!"

 

Проте, як зазначають експерти зі збереження культурної спадщини, принаймні, унікальна церква тепер не загине, а слугуватиме зразком українського церковного мистецтва, хоч і не в рідному селі.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України