Якщо населення не розрахується сповна за надані послуги. Про це заявив генеральний директор комунального підприємства «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук. Причина цього — борги, накопичені споживачами перед комунальниками. Причому найбільші — у фізосіб.

 

Люди все неохочіше платять за «комуналку», навіть незважаючи на те, що мають право на субсидію. На початок жовтня загальний рівень боргу кам’янчан перед КП перевищив 5,2 млн. грн. Тому КП «Міськтепловоденергія» змушене звертатися у суди з відповідними позовними заявами до боржників. Та навіть після того як суди ухвалюють рішення про примусове стягнення боргів, дочекатися грошей непросто. Адже рівень виконання судових рішень украй незадовільний. Тож підприємству не залишається нічого іншого, як вкотре звернутися до сумління всіх боржників і просити, щоб ті заплатили за квитанціями.


Однак часто власники квартир не розраховуються за надані послуги не стільки через власну недобросовісність, як через високі тарифи. Бо, як повідомили в обласному управлінні статистики, протягом семи місяців населення області сплатило за ЖКП майже 2,3 млрд. грн., що становить понад 139 відсотків нарахованих за цей період сум. Але навіть таких темпів не вистачило, щоб жити без боргів.


На початок вересня населення продовжувало боргувати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій майже 31 млн. грн., за централізоване водопостачання та водовідведення — 8 млн., за вивезення побутових відходів — 4,5 млн. грн. Заборгованість з оплати за електроенергію сягнула 30,9 млн. грн.


Водночас статистика зафіксувала, що нараховані бюджетні кошти у вигляді призначених субсидії для відшкодування витрат на оплату ЖКП організаціям, які надають домогосподарствам послуги газопостачання, централізованого опалення та гарячого водопостачання, були завищеними. Ці суми навіть перевищили вартість фактично спожитих послуг. Саме через це заборгованість населення з оплати цих видів послуг була відсутня.


Та навіть такі фінансові маневри в масштабах держави на місцях допомогли далеко не всім. І приклад цьому — вкрай складна фінансова ситуація, в якій опинились кам’янець-подільські постачальники тепла й води. Тож загроза комунальної кризи зависла і над усіма мешканцями міста.

 

Тим часом

 

Депутати Кам’янець-Подільської міськради при перерозподілі додаткових надходжень до бюджету виділили департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста п’ять мільйонів гривень для КП «Міськтепловоденергія», щоб внести передоплату за газ. Адже комунальники мають розраховуватись за блакитне паливо за місяць до його поставки.

 


Хмельницька область.