Допит Геннадія Москаля у справі про злочини під час Революції Гідності призначено, згідно з повісткою Генеральної прокуратури України, на 5 грудня нинішнього року. Однак голова Закарпатської ОДА уже заявляє на своєму офіційному сайті, що "мені незрозумілі претензії, які висловлює на мою адресу керівник департаменту розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк. Пан Горбатюк щодня з'являється на телебаченні, ходить з одного телеканалу на інший і каже, що все пропало, бо нема Москаля". У зв'язку з цим Г. Москаль запитує, а "коли він займається власне розслідуванням? Де результати кримінальних проваджень щодо найбрутальніших злочинів в Україні періоду Революції Гідності? Кого затримали? Кому нарешті оголосили судовий вирок? Адже минуло вже три роки з тих трагічних подій!".

 

Далі нинішній керівник Закарпаття продовжує: "Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України (ТСК), яку я очолював, будучи народним депутатом, ще в квітні 2014 р. передала в Генпрокуратуру свої матеріали. Результати роботи ТСК були розбиті на 24 епізоди, за 22 є чіткі висновки, а за двоми ми не знайшли доказів, чи був склад злочину. Є епізоди дуже прості для розслідування, їх може довести до суду навіть першокурсник юридичного факультету".

 

Г. Москаль стверджує, що його "викликають на допит щодо підпалу Будинку профспілок 19 лютого 2014 р. Детальний звіт за цим злочином ТСК направила в ГПУ ще 15 травня 2014 р. Там усе чітко розписано, наведені конкретні прізвища силовиків, котрі на час передачі звіту ТСК в Генпрокуратуру ще знаходилися в Україні". Нинішній керівник Закарпаття гнівно запитує: "І кого з них затримали й засудили? Нікого! Доповідаю пану Горбатюку, що я на відміну від нього особисто був на Майдані з початку й до кінця, профспілки не палив, сам ледве врятувався звідти 19 лютого. А спалений будинок досі стоїть у центрі Києва як символ бездіяльності слідства".

 

І все-таки Г. Москаль запевняє -- 5 грудня приїде на допит, але просить "доповісти громадськості хоч про якісь реальні результати слідства".

 

ДОСЛІВНО

 

"Головне те, -- заявляє Г. Москаль, -- що пана Горбатюка не цікавить фактаж щодо підпалу Будинку профспілок, він хоче, щоб я "здав" свої джерела інформації. Однак повідомляю, що, по-перше, народний депутат (а я очолював ТСК саме в цьому статусі) по закону має право не розкривати джерела інформації. А, по-друге, жоден оперативник ніколи не здасть людей, які надають йому інсайдерську інформацію. А якщо здасть -- то гріш йому ціна!".

 

Генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль повторює, що "ТСК дала відповіді на всі питання щодо злочинів під час Революції Гідності. І якщо досі немає результатів, то тут питання до слідства".

 

Отож, час покаже, чим усе-таки закінчиться така довга слідча епопея...

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України