Меморіальний знак "Жертвам Голодомору 1932--1933 років" відкрили у Кропивницькому (на знімку). Усім миром протягом кількох років збирали містяни на нього кошти. Розташовано пам'ятник на меморіальному комплексі "Фортечні вали", неподалік від меморіалів на честь воїнів, полеглих у Другій світовій війні, та Алеї Героїв антитерористичної операції.

 

Кропивничани пройшли до пам'ятника жалобною ходою, провели мітинг-реквієм, вшанували невинно убієнних під час загальноукраїнської хвилини мовчання, поклали до підніжжя знаку символічні колоски та живі квіти, запалили свічки та лампадки.

 

"Ми щороку приходимо на це намолене святе місце, щоб віддати шану всім, хто не пережив часи Великого Голоду, -- сказав міський голова Кропивницького Андрій Райкович. -- Свідченням того, що з нашої пам'яті ніколи не зітреться ця страшна трагедія, -- є цей пам'ятний знак, встановлений тут за кошти громади. Ми приводитимемо сюди своїх дітей, внуків, щоб передати їм правду про важку ціну, заплачену українським народом за свою свободу. Пам'ять об'єднує нас та робить сильнішими".

 

Відслужив панахиду та освятив пам'ятний знак жертв геноциду українського народу Єпископ Кропивницький і Голованівський УПЦ Марк.

 

Петро МЕЛЬНИК.

Фото Олени КАРПЕНКО.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України