Прикарпатські медики перші почали щепити своїх доньок від вірусу папіломи людини. Днями на базі обласної клінічної лікарні відбулась науково-практична конференція «Мультидисциплінарний підхід у профілактиці, діагностиці та лікуванні передпухлинних та пухлинних захворювань жіночої статевої сфери». За словами головного спеціаліста департаменту охорони здоров’я ОДА з акушерства та гінекології Володимира Дзьомбака, в області склалася непроста ситуація щодо захворюваності на рак шийки матки: 27 відсотків захворюваності за загальнодержавного показника у 19 відсотків.


Щоб запобігти збільшенню випадків недуги, до обласної програми «Здорове населення Прикарпаття» було внесено зміни. Нині із бюджетних коштів виділено 350 тисяч гривень на вакцинацію дівчат 12—14 років від папіловірусної інфекції. Саме в такому віці щеплення від цієї недуги є найбільш ефективним та створює активний імунітет. Спеціалісти стверджують, що, отримавши вакцинацію в такому віці, дівчатка будуть захищені від небезпечного і підступного вірусу на довгі роки. Вірус папіломи людини переноситься статевим шляхом і викликає захворювання на рак. За твердженням медиків, в 15 років 50 відсотків дівчат уже мають сексуальний досвід і половина з них контактують із 2—5 партнерами.


Обласний онкогінеколог Степан Долик стверджує: якщо вакцинувати дівчат віком до 14 років, а це дві ін’єкції через півроку, то, за прогнозами, можна уникнути раку і передраку. За словами лікаря, дієвий метод вберегти від онкозахворювання шийки матки — цитологічний скринінг, тобто взяття мазка на ракові клітини. Завдяки такому системному контролю можна за 10 років істотно зменшити захворюваність та занедбаність хвороби. Загалом, щоб уберегтися від цього захворювання, жінкам не потрібно докладати багато зусиль, переконують спеціалісти, достатньо тільки з метою профілактики регулярно проходити медичний огляд та вести здоровий спосіб життя.


А тим часом, як розповіли в галузевому департаменті, місцеві лікарі на власному прикладі почали заохочувати матерів до вакцинації дітей. Ініціативу педіатрів Івано-Франківської міської дитячої поліклініки, які вже здійснили щеплення своїх доньок, перейняли колеги Тлумацької, Косівської та Лисецької центральних районних лікарень.

Івано-Франківська область.