Досудове слідство підтвердило, що затримані в липні під час одержання частини 200-тисячного в гривневому еквіваленті хабара працівники Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області є членами банди, яка скоїла низку тяжких злочинів, серед яких -- отримання неправомірної вигоди, крадіжки, катування, незаконний обшук, перевищення влади та службових повноважень, шахрайство.

 

Нагадаємо, двоє поліцейських, капітан та лейтенант навмисно підсилали відомому місцевому фотографу "перевірених" дівчат, які просили його зробити відверті фотосесії. Потім правоохоронці шантажували фотографа отриманими знімками, інкримінуючи йому розбещення неповнолітніх. За непритягнення до відповідальності вимагали вісім з половиною тисяч доларів.

 

Для залякування фотографа поліцейські навіть проводили в нього вдома несанкціоновані обшуки, під час яких незаконно вилучали гроші та цінні речі. Навіть пропонували чоловікові продати житло, щоб розрахуватися за нібито скоєний злочин.

 

Затримали поліцейських співробітники спецслужби та прокуратури на околиці обласного центру після отримання частини хабара у розмірі трьох тисяч доларів.

 

Було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України "Одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище". За цією статтею передбачається позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

 

За інформацією прес-служби СБУ, досудове слідство підтвердило, що перевертні в погонах спеціалізувалися на грабунках, крадіжках, незаконних обшуках, катуванні, вимаганні грошей, хабарництві, шахрайстві тощо. Будучи обізнаними з роботою правоохоронних органів, вони ретельно готувалися до кожного злочину, подовгу слідкували за жертвами.

 

Організатором злочинного угруповання був уже колишній керівник карного розшуку Кропивницького відділу поліції, який залучив до злочинної діяльності трьох своїх підлеглих та цивільного.

 

21 листопада всім зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 162, ч. 2 ст. 190, ч. 2 ст. 185, ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України. До суду спрямовано клопотання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до ще двох правоохоронців, учасників злочинної групи.

 

Наразі слідчі дії тривають.

 

Петро МЕЛЬНИК.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України