На Луганщині сьогодні, у День Збройних Сил України, відкривають новий Павлоградський автодорожній міст через Сіверський Донець. Напередодні по обидва боки встановили державні синьо-жовті прапори. Також у темний час доби тут вмикатиметься сучасна система освітлення. Особливо вражає міст, якщо дивитися на нього з пагорбів Лисичанська, за ним, за річкою, розкинувся хімічний гігант «Азот» і адміністративний центр Луганської області Сєверодонецьк.

 

У 1943-му тут проходила лінія фронту. Саме із цих позицій розпочалося визволення правого берега Дінця від фашистів. Війна повернулася сюди влітку 2014-го... Визволення Сєверодонецька 22 липня на центральній площі міста проголосив комбриг Олександр Радіевський. Наступного дня він загинув на мосту через Донець від кулі снайпера.


А сам міст, споруджений ще в 1959 році, підірвали бойовики. При всій його стратегічній важливості понад рік відбудовні роботи не було розпочато — не було ні коштів, ні можливості. Їх надав спільний проект Європейського Союзу та Сєверодонецької міської ради «Капітальний ремонт автодорожнього мосту через річку Сіверський Донець». Він реалізований у рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні».

Виконавці технічної документації та підрядних робіт були визначені за тендером. Обсяг робіт виявився більшим, ніж передбачалося раніше, до того ж міст вирішили не просто відновити, а модернізувати із застосуванням сучасних технологій. Сєверодонецький «Монолітспецбуд» і його партнери із цим упоралися.


— Роботи виконано за європейськими стандартами, — зазначає керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз. —Зрозуміло, що тепер покращаться економічні, господарські зв’язки в регіоні, комунікації для населення. Адже багато хто працює або навчається в сусідніх містах і районах, тому через цей міст зручно добиратися на Лисичанський вокзал.


Загальна довжина мосту — 288 метрів, ширина — сім. Тут укладено 2800 квадратних метрів нового дорожнього покриття, облаштовано 900 квадратних метрів тротуарів для пішоходів — постаралися шляховики із Кремінної.

Установлено надійне огородження, системи відеоспостереження, змонтовані телекомунікаційні лінії. На всі роботи асигновано 1 млн. 524 тис. євро (з них майже 100 тис. — міськрадою, решта — Євросоюзом).


Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ, член Громадської ради м. Сєверодонецька, заслужений журналіст України.


Луганська область.

 

Відновлений міст.


Фото надане автором.