На епідеміологічному порозі опинилася Хмельниччина. На початок грудня в області на грип та ГРВІ захворіло близько 6,3 тисячі людей. При цьому показник захворюваності на 100 тисяч населення становив 486,8 за порогового рівня 500. Тож від епідемії відділяє лише три відсотки. Як повідомили в Хмельницькому обласному лабораторному центр МОЗ України, швидше інфекцію підхоплюють діти. Із загальної кількості хворих їх кількість уже наблизилася до 4,8 тисячі, що становить понад 76 відсотків від загальної кількості пацієнтів цієї категорії. При цьому найбільш вразлива вікова група серед дітей -- це школярі.

 

Підтверджує це і ситуація в Нетішині, де вже було зафіксоване перевищення епідпорогу на 19 відсотків. Тому у місті енергетиків довелось оголосити карантин у школах. Навчання в загальноосвітніх закладах міста та дитячих музичних школах припинили до середини грудня. Крім того, в місті обмежили відвідування бібліотек, гуртків та Будинку культури. При цьому дитячі садочки продовжують працювати, однак там діє посилений протиепідемічний режим. Міська влада також рекомендувала Хмельницькій АЕС призупинити роботу спортивного комплексу, басейну, КДЮСШ.

 

У розпорядженні, підписаним міським головою, мешканцям міста рекомендується носити чотиришарові марлеві пов'язки, суворо дотримуватись санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режиму.

 

Такі заходи не перебільшення. Адже в області вже було госпіталізовано 269 хворих, серед яких 180 дітей. На щастя, летальних випадків не зареєстровано. Та в одинадцяти випадках лабораторно було підтверджено наявність вірусу грипу типу А.

 

Медики наголошують, оскільки в області захворюваність ще не досягла порогового рівня, то в передепідемічному періоді ще можна проводити профілактичні щеплення. Однак на цю процедуру наважується не так багато хмельничан. Наразі всього в краї щеплено менше чотирьох сотень людей, причому діти становлять лише десяту частину. Та й серед дорослих левову частку становлять медики, що наражаються на епідемічний та професійний ризик. Вони й нагадують, що теплий одяг, здорове харчування, овочі і вітаміни мають протистояти грипу. А ще "налякати" вірус можуть природні фітонциди, які містяться у часнику, цибулі та хріні.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України