За новітніми технологіями планується побудувати в Чернігові завод із переробки сміття. Він не передбачає ні спалювання, ні навіть сортування сміття..

 

"Польська сторона пропонує новітню технологію переробки сміття, яка абсолютно нетоксична, не передбачає спалювання і попереднього сортування сміття. Отже, нам не доведеться вкладати кошти у встановлення додаткових контейнерів", -- сказав міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. Він додав, що така технологія вже апробована у польському місті Познань.

 

Керівник польської фірми, що займеться будівництвом, Войцех Венцлавек на брифінгу в міськраді Чернігова пояснив журналістам, що подрібнені відходи закладатимуть у своєрідний вакуумний "термос" та обдаватимуть парою з температурою 120 градусів. Після того сміття втратить неприємний запах, до 60 відсотків води і зменшиться в обсязі. В іншому цеху його все-таки трохи сортуватимуть, наприклад, магнітом виберуть залізо, а тоді перетворять на вісім різних субстанцій для вторинної переробки. Кінцеву біомасу можна буде використовувати як паливо або в сільському господарстві тощо. Каміння й інші тверді відходи становитимуть 5--8 відсотків маси, та їх можна утилізувати окремо.

 

Проте гостро постало питання оплати за таке задоволення: спершу обговорювався варіант запровадження окремого муніципального податку на сміття, що викликало, звісно, невдоволення городян. Тому міський голова заявив: "Уважно послухавши думки чернігівців, та зважаючи на рівень доходів наших містян, виступатиму за часткове або повне покриття витрат на утилізацію з бюджету міста. Це може бути 70, 80 або 100 відсотків. У разі потреби ми проведемо з цього приводу громадські консультації або слухання. Сподіваюся, за кілька років ситуація зміниться і мешканці нашого міста матимуть змогу оплачувати ці необхідні затрати. Але, переконаний, процес гальмувати не можна. Є принципова згода поляків, цілком зрозуміла і сучасна технологія, наша готовність до повного сприяння".

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України